Due diligence eigen woning/partnerverleden bij 'boedelmenging', dan wel 'niet mengen'

dinsdag 1 november 2016 Frits van der Kamp 748x gelezen

Bij de keuze van een partner komt al het nodige kijken. Toegenomen is inmiddels het belang bij de fiscale regels omtrent de eigen woning. De wetgever heeft sinds 2014 enkele bijzonder te noemen bepalingen opgenomen met als achtergrond de 'economische benadering'. Een korte schets van hoe dat in de praktijk uit kan werken.

John (43) komt Ageeth (32) tegen medio 2016. John heeft inmiddels aangegeven dat hij al wel 10 jaar renteaftrek heeft genoten en een kleine eigenwoningreserve heeft. Zij huwen in gemeenschap van goederen en dan gaan ze verder samenwonen in de woning die eigendom is van Ageeth. Op de woning rust een hypothecaire eigenwoningschuld van € 300.000. De ‘economische benadering’ brengt sinds 2014 mee dat men wederzijds in elkaars aftrekverleden stapt bij dergelijk huwelijk, maar dat drukt de huwelijkse pret niet, of toch…?

 

Al snel na hun huwelijk eind 2016 kopen zij een nieuw knus optrekje van € 350.000, na verkoop van de bestaande woning van Ageeth begin 2017. De eigenwoningreserves worden keurig ingeboekt en zij hebben daardoor een lichte beperking in de renteaftrek, in totaal over een eigen woningschuld van € 300.000. Minder plezierig is dat zij er bij de vooringevulde aangifte achter komen dat zij in het geheel geen renteaftrek meer hebben: niets!

 

De aap komt uit de mouw…[1] Ageeth blijkt de overlevende weduwe is van Jean-Jacques, een adellijke afstammeling uit een niet onbemiddelde familie. Deze is begin 2015 overleden, toen vererfde zijn woning naar de familiestichting. De woning met een aanzienlijke waarde was vrij van enige schuld. De eigenwoningreserve van Jean-Jacques is echter aan Ageeth komen te kleven, iets waar zij nu fijntjes door de geautomatiseerde aangifte op wordt gewezen: in 2017! Deze kostelijke pointe volgt uit de wettelijke bepalingen artikel 3.119aa, lid 6, tweede volzin Wet IB 2001 (2014 opgenomen) en 3.119aa, lid 3 (3-jaarstermijn voor de eigenwoningreserve).

 

De les die hieruit kan worden geleerd: check bij ‘boedelmenging’ ofwel een huwelijk zonder voorwaarden de volledige fiscale status van de partner om die verrassing te voorkomen!


[1] Memorie van Toelichting Wet Invoering verhuurderheffing 2014, bladzijde 44.

 

Meer weten? Volg de PE-Pitstop Eigen woning en scheiding van Frits van der Kamp op 14 december 2016. > Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.