Brexit en btw – Monaco en Isle of Man als voorbeeld?

maandag 20 november 2017 Tom Vincken 1 reactie 1386x gelezen

De Brexit. Na het referendum afgelopen jaar bestaat er anderhalf jaar later nog steeds veel onduidelijkheid over de vraag of er een harde of zachte afscheiding met de EU komt. Ook op btw-gebied is het onduidelijk wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn en op welk scenario het Verenigd Koninkrijk btw-technisch gezien inzet.

Voor (Nederlandse) bedrijven is het daardoor vooralsnog lastig te anticiperen op hetgeen komen gaat. Om de (administratieve) schade op btw-gebied voor bedrijven zo beperkt mogelijk te houden zou het Verenigd Koninkrijk tijdens de Brexit onderhandelingen daarom in moeten zetten op de mogelijkheid om onderdeel te blijven uitmaken van het btw-territorium van de EU. Het Verenigd Koninkrijk zou daarmee Monaco en de Isle of Man achterna gaan die op btw-gebied onderdeel uitmaken van het territorium van de EU.  

Fiscale grenzen

De EU-lidstaten hebben jaren geleden gezamenlijk afspraken gemaakt over de heffing van btw. Deze afspraken zijn vastgelegd in de btw-richtlijn en het Verenigd Koninkrijk heeft deze richtlijn geïmplementeerd in de nationale wetgeving. Indien de Britten op btw-gebied niet inzetten op een 'Monaco of Isle of Man status' dan zullen de lijnen op btw-gebied tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vaste land normaliter worden doorgeknipt als de Brexit eenmaal een feit is. De Europese btw-richtlijn, verdragen en verordeningen zullen niet meer van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk. Fiscale grenzen zullen herrijzen en het Verenigd Koninkrijk zal vanuit EU perspectief worden behandeld als een derde land, een land dat zich buiten de EU bevindt  

Grosso modo zorgt de kwalificatie 'derde land' er dan voor dat de levering van goederen leidt tot in-en uitvoer verplichtingen. Voor de maatstaf van heffing zal aansluiting worden gezocht bij douanewetgeving en voor bedrijven ontstaat een cashflow nadeel indien de btw bij invoer niet kan worden verlegd. Daar staat tegenover dat in het geval van export wel een btw-nultarief geldt. Daarnaast zullen vereenvoudigingsregelingen (zoals de vereenvoudigde ABC-levering) in beginsel niet meer van toepassing zijn, waardoor invoerheffing en accijns logischerwijs verschuldigd zullen zijn. Verder zal voor dienstverrichtingen aan afnemers gevestigd in het Verenigd Koninkrijk doorgaans nog steeds geen btw in rekening worden gebracht, al wijzigt de techniek erachter wel. Tot slot zal de Britse nationale rechter de hoogste instantie worden om over btw-geschillen te beslissen en zal het niet meer mogelijk zijn om prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie te stellen. Om maar te zwijgen over de vraag wat er dient te gebeuren met Europese jurisprudentie gewezen van vóór de Brexit.

Oplossing

Aan alle onzekerheid voor het bedrijfsleven kan voor een groot deel een einde worden gemaakt indien het Verenigd Koninkrijk standpunt inneemt en inzet op het feit dat de Britten op btw-gebied onderdeel willen blijven uitmaken van het btw-territorium van de EU. Juridisch gezien is dit mogelijk en aan bedrijven wordt bovendien een belangrijk signaal afgegeven: btw-technisch verandert er door de Brexit niets, IT- en facturatiesystemen hoeven niet te worden aangepast en extra administratieve lasten worden voorkomen. Een minor detail is uiteraard dat ook de EU positief tegen deze oplossing dient aan te kijken, maar dat nemen we voor dit moment maar even voor lief.

Tom Vincken is werkzaam bij NautaDutilh. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. 

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

mr. NPJ Ooyevaar 24/11/2017 09:56

Misschien is het al gemeld sinds het artikel verscheen, maar Monaco en Isle of Man maken deel uit van het EU douanegebied. Daar willen de Britten juist uit. BTW en douanegebied gaan samen; alleen blijven voor de BTW gaat dus niet.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.