Dossier kapitaalverzekeringen: flinke puzzel

donderdag 6 april 2017 Erik van Toledo 1159x gelezen

De afgelopen maanden zijn de huizenprijzen flink gestegen. Woningen worden er al met al niet goedkoper op. Toch weerhoudt dat mensen er niet van een woning te kopen. Sterker nog, op de woningmarkt is het gekkenhuis. En daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

In aansluiting op de ‘booming’ woningmarkt, maakt ook de hypotheekmarkt een heel sterke groei door. Dat heeft natuurlijk met de acties op de koopwoningenmarkt te maken, maar de lage rentestand is ook debet aan het ‘massale’ oversluiten van hypotheken sec. Wijzigingen van de hypotheekrente kunnen behoorlijke gevolgen hebben voor bestaande aan de hypotheek gekoppelde fiscaal-getinte spaarproducten, zoals kapitaalverzekeringen (eigen woning) en spaarrekeningen eigen woning.

Omzetten spaarproduct
Bij het aanbrengen van wijzigingen in en het omzetten van het aan de hypotheek gekoppelde spaarproduct moet goed worden opgelet. Bij het al te onbezonnen laten aanpassen van een dergelijk ‘fiscaal-geöriënteerd’ spaarproduct kan het zomaar zijn dat de vóór de aanpassing van toepassing zijnde vrijstelling na de aanpassing pardoes is ‘verspeeld’, met alle financiële gevolgen van dien. Dat moet natuurlijk te allen tijde worden voorkomen. In de wet- en regelgeving rond kapitaalverzekeringen eigen woning en andere eigenwoningspaarproducten is uitgewerkt wat fiscaal wel en niet is toegestaan. In mijn dagelijkse praktijk merk ik dat die materie niet altijd even gemakkelijk is te doorgronden voor een ieder. En in de advisering rond het eigenwoningdossier gaat regelmatig wat fout.

Vervallen tijdklemmen eigenwoningspaarproducten
De materie rond de eigenwoningspaarproducten is verduidelijkt met de door de Belastingdienst gepubliceerde vraag-en-antwoordset. Da’s mooi, maar er blijven in dit dossier altijd onzekerheden en onduidelijkheden bestaan. Daarbij komt dat, naast het feit dat de betreffende wettelijke bepalingen en beleidsregels complex zijn, ze ook nog eens frequent wijzigen. Denk daarbij aan de recent vervallen tijdklemmen voor alle eigenwoningspaarproducten. Op 1 januari 2017 is de tijdklemmenregeling uitgebreid en verfijnd. Drie maanden erna is de tijdklem voor een kapitaalverzekering eigen woning, de andere eigen woningproducten, maar ook voor Brede Herwaarderingskapitaalverzekeringen helemaal komen te vervallen. Weet u nog hoe het exact zit? Uw klant verdient dat zeker. Met al die wijzigingen kan het echter best lastig zijn het fiscale vizier scherp te houden.

Tijdens de PE-Pitstop Kapitaalverzekeringen (15 mei 2017) behandelt Erik van Toledo o.a. de recente fiscale ontwikkelingen rond het afschaffen van de tijdklemmen en diverse praktijkcases rond eigenwoningspaarproducten. Na het volgen van deze Pitstop bent u op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen op het gebied van eigenwoningspaarproducten en kunt u de meeste voorkomende praktijkpuzzels op dat terrein moeiteloos, snel en op efficiënte wijze oplossen.

> Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.