Rechtsstatelijkheid

maandag 20 februari 2017 Dick Barmentlo 484x gelezen

Het is verkiezingstijd. Politici buitelen over elkaar heen om ‘leuke dingen voor de mensen’ te bedenken; lastenverlichtingen of toch extra overheidsuitgaven? De economische groei vormt een steun in de rug, zo becijfert het CPB. Nee, ik ga u geen stemadvies geven, u kunt uw politieke voorkeur uitstekend zelf bepalen. En zo niet, dan zijn er diverse sites voor stemadvies te vinden. Voor fiscalisten is daar zelfs de Fiscale Stemwijzer. Probeer het eens; de uitslag zou u kunnen verbazen.

Te midden van het vele nieuws over de verkiezingen trok afgelopen week één bericht mijn aandacht. De Nederlandse Orde van Advocaten vroeg zijn commissie Rechtsstatelijkheid onder leiding van de rechtsfilosoof prof. Veraart de verkiezingsprogramma’s van dertien politieke partijen te onderzoeken op mogelijke strijd met de beginselen van de rechtsstaat. De uitslag van het onderzoek valt niet mee. Veertig procent van de verkiezingsprogramma’s bevat voorstellen die in strijd zijn met de rechtsstaat. Het gaat dan om inbreuk op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter. Dat is - voorzichtig uitgedrukt – zorgelijk. Natuurlijk is op het onderzoek af te dingen; het gaat ten slotte om politieke keuzes. Maar toch, het geeft te denken: van de dertien onderzochte partijen hebben vijf partijen ‘rode lichten’ gekregen voor voorstellen als een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën (CDA) en geen immigranten uit islamitische landen toe te laten (PVV). Slechts één partij (ChristenUnie) scoorde louter groene lichten. Wat mij betreft spant de VVD de kroon met het voorstel de directe werking van mensenrechten uit internationale verdragen af te schaffen. Dat belemmert burgers in het rechtstreekse beroep bij de Nederlandse rechter op hun fundamentele vrijheden. Een regelrechte aantasting van de rechtsstaat.

 

Fiscale rechtsbescherming krijgt geen bijzondere aandacht in de verkiezingsprogramma’s. Ten onrechte. Fiscale rechtsbescherming vraagt voortdurend aandacht en onderhoud. Dat is niet alleen een taak van de overheid maar ook van belastingplichtigen en hun vertegenwoordigers. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs is een onderzoek gestart in hoeverre het Nederlandse systeem van fiscale rechtsbescherming in overeenstemming is met internationaal geformuleerde normen voor rechten en verplichtingen van belastingplichtigen. Het gaat dan om normen als een rechtvaardig belastingsysteem, het recht om gelijk behandeld te worden en recht op bijstand en vertrouwelijkheid. We kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een systeem van fiscale rechtsbescherming wat voldoet aan basale normen als de rule of law. Toch is de aandacht nuttig en nodig. Daar zouden ook politici een punt van moeten maken.

 

Op 13 maart 2017 verzorgt mr. Dick Barmentlo de PE-Pitstop Do’s en Don’ts in het aangifteproces. Na de Pitstop bent u op de hoogte van alle risico's op het gebied van het aangifteproces. > Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.