Wat is een 'director' eigenlijk?

maandag 7 augustus 2017 mr. dr. Andy Cools 1248x gelezen

Ik word geregeld om een mening gevraagd als het gaat om de fiscaliteit van directors die internationaal handelen. Dat is niet vreemd want ik ben gepromoveerd op dit onderwerp, ook vaak aangeduid als artikel 16 OESO.

Nog steeds sta ik versteld van de weinige publicaties en/of rechtspraak die internationaal terug te vinden zijn over dit onderwerp. Voor het werknemersartikel (artikel 15 OESO) zijn hele bossen gesneuveld.  Artikel 16 OESO komt in de gepubliceerde casuïstiek maar zelden aan bod.

 

Onduidelijkheid toepasingsgebied artikel 16 OESO

Het  onderwerp leeft in de praktijk echter wel. Dat is ook logisch want directors handelen vaak internationaal. Hierbij heb ik de indruk dat hoewel artikel 16 OESO redelijk beknopt van opzet is, het toepassingsgebied voor veel fiscalisten onduidelijk blijft.  Volgens de ene fiscalist vallen uitvoerende bestuurders er wel onder, de andere zegt dat enkel niet-uitvoerende bestuurders zijn bedoeld. Het levert spannende discussies op waarbij de wetenschappelijke criteria soms op de achtergrond raken.

 

Dubbele belasting

Ik begrijp die onduidelijkheid want de OESO heeft niet gezegd wat een director precies is. Vreemd, want het is toch een essentieel begrip voor het doel van artikel 16 OESO. De heffingsbevoegde staat mag vertellen wat een director is, met als gevolg dat veel staten het begrip anders gaan invullen. Dat kan voor dubbele belasting zorgen, bijvoorbeeld omdat de ene staat het directorsloon onder artikel 15 OESO plaatst en de andere staat onder artikel 16 OESO. Dat is nog niet alles. Sommige staten hebben een monistische boardstructuur, andere staten weer een duale structuur (zoals Nederland). De OESO zegt daar niets over. En dan zwijg ik nog over eventuele ontwikkelingen op het vlak van corporate governance die van invloed zijn op die boardstructuren. Redenen genoeg dus om een rustmoment in te lassen en te bekijken wat nu precies een director is. Ik weet als geen ander hoe moeilijk deze materie is en hoezeer fiscalisten hiermee worstelen.

 

12 oktober 2017 verzorgt mr. dr. Andy Cools een  PE-Pitstop over bestuurders- en commissarisbeloningen internationaal. > Informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.