De btw staat nooit stil: de laatste ontwikkelingen

donderdag 1 maart 2018 Micha Soltysik 481x gelezen

De btw is constant in beweging. Zo is met ingang van 1 januari 2018 het begrip geneesmiddelen aangescherpt en is de landbouwregeling afgeschaft. Er zijn echter meer ontwikkelingen op het gebied van de btw geweest. Zowel voor particulieren als ondernemers. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Zonnepanelen

In december 2017 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waaruit kan worden afgeleid dat in bepaalde omstandigheden geen termijn geldt voor het terugvragen van btw. De vraag rijst of voor het verleden helemaal geen termijn geldt of dat de btw-teruggaaf is beperkt tot de vijfjaarstermijn? In dit laatste geval zou op dit moment slechts btw kunnen worden teruggevraagd die vanaf 1 januari 2013 in rekening is gebracht.

Verbouwing onroerende zaken

Sinds de introductie van het in wezen nieuwbouw-criterium door de Hoge Raad wordt in de praktijk ervan uitgegaan dat een verbouwing niet snel leidt tot een vervaardiging. Het Europese Kozuba-arrest zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Samengestelde prestaties en het btw-tarief

Uit het zogenoemde Europese Arena-arrest volgt dat als een samengestelde prestatie voor de btw één prestatie is, hierop één tarief (0%, 6% of 21%) van toepassing is. Wat is de invloed van het Arena-arrest op de in de rechtspraak aanhangige rechtsvraag of op restaurantdiensten, waarbij naast eten en non-alcoholische dranken ook alcoholische dranken worden verstrekt, het 6%-tarief van toepassing is?

Parkeren bij recreatieve voorzieningen

In de rechtspraak is de rechtsvraag aanhangig of op het tegen vergoeding gelegenheid geven tot parkeren bij recreatieve voorzieningen, zoals amusementsparken, het 6%-tarief van toepassing is. De uitkomsten in de jurisprudentie zijn tot nu toe verschillend, al valt inmiddels wel een lijn te ontdekken.

Sport en btw

Per 1 januari 2019 zal de btw-sportvrijstelling worden verruimd. Dit heeft niet alleen consequenties voor gemeenten maar ook voor sportstichtingen en sportverenigingen. Door de verruiming van de sportvrijstelling kunnen niet-winstbeogende organisaties sportaccommodaties niet meer btw-belast exploiteren waardoor de hieraan toerekenbare inkoop-btw niet aftrekbaar is. Over de wijze waarop gemeenten, sportstichtingen en sportverenigingen worden gecompenseerd, wordt steeds meer bekend zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Abc-transacties: In welke schakel vindt de icl plaats?

Het Hof van Justitie heeft vorig jaar en dit jaar een arrest gewezen in verband met de rechtsvraag in welke schakel van een abc-transactie de intracommunautaire levering plaatsvindt. Wanneer vindt de intracommunautaire levering plaats in de schakel a-b en wanneer in de schakel b-c? En wat is de invloed van deze jurisprudentie op de zogenoemde vereenvoudigde abc-regeling?

Meer weten?

Donderdag 8 maart 2018 verzorgt mr. Micha Soltysik het NTFR-journaal btw-actualiteiten. Tijdens dit webinar bespreekt Micha de laatste ontwikkelingen op btw-vlak. Bovenstaande aangestipte onderwerpen en de daarbij opgeworpen vragen zullen in ieder geval aan de orde komen. > Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.