De dga als spekkoper

woensdag 7 november 2018 Edwin Olcar 579x gelezen

Wat betekent het Belastingplan 2019 voor u en uw klanten? Met het voorlezen van de troonrede op Prinsjesdag 2018 heeft onze koning het startschot gegeven van de aankomende kabinetsplannen. Veel maatschappelijke aandacht ging uit naar de afschaffing van de dividendbelasting. Uiteindelijk is door het kabinet besloten de dividendbelasting niet af te schaffen.

Als gevolg van het in stand houden van de dividendbelasting is budget vrijgekomen voor andere fiscale maatregelen. Deze maatregelen betreffen vooral het bedrijfsleven, waaronder MKB-ondernemers. Hierbij volgen alvast een tweetal van deze maatregelen.

 

Dga komt er goed vanaf

Het niet afschaffen van de dividendbelasting heeft geleid tot het stapsgewijs verlagen van de tarieven voor de vennootschapsbelasting naar 15% (eerste schijf) en 20,5% (tweede schijf) in 2021. Dit terwijl de box 2-tarieven niet verder omhoog gaan. Het cumulatieve VPB- en box 2-tarief voor de dga uit komt daarmee uit op 37.87% (bij een VPB-tarief van 15%) respectievelijk 41,89% (bij een VPB-tarief van 20,5%), waar dit nu 40% respectievelijk 43,75% is. Een daling dus met ongeveer twee procentpunten. En dit komt bovenop de daling van het box 1-tarief over het (gebruikelijke) loon van de dga met ruim 2 procentpunten naar 49,5% (nu 51,95%).

Kortom, het bovenstaande geeft aanleiding om na te gaan of ondernemers voor de inkomstenbelasting (eerder) over kunnen gaan tot het inbrengen van hun onderneming in een besloten vennootschap. Dit met ingang van 2021. De dga komt er met de kabinetsplannen namelijk erg goed vanaf.

 

Kleineondernemersregeling btw

De kleineondernemersregeling in de btw wordt in 2020 herzien. De nieuwe regeling gaat uit van een omzetgrens van € 20.000. Ondernemers die minder omzet hebben dan € 20.000 kunnen ervoor kiezen geen btw in rekening te brengen. De regeling is dus niet verplicht. De nieuwe regeling gaat ook gelden voor rechtspersonen. Rechtspersonen kunnen niet van de huidige regeling gebruik maken. Ondernemers die per 1 januari 2020 de nieuwe regeling willen toepassen, dienen dit vanaf 1 juni 2019 te melden aan de Belastingdienst. De melding moet uiterlijk 20 november 2019 binnen zijn.

 

Edwin Olcar is Tax Advisor bij Mazars Nederland.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.