De Wet toezicht trustkantoren 2018 is in aantocht, bent u er klaar voor?

donderdag 8 november 2018 Karin van Beekum 114x gelezen

De Eerste Kamer heeft op 6 november 2018 het wetsvoorstel Wet toezicht trustkantoren 2018 als hamerstuk afgedaan. Opvallend, gezien de commotie die trustkantoren in het algemeen in de politieke arena teweegbrengen. Nu deze laatste horde genomen is, kan het wetsvoorstel wet worden. De invoeringsdatum van 1 januari 2019 komt met rasse schreden dichterbij. Dit heeft de nodige impact op uw trustkantoor.

Zo moet de bedrijfsvoering grondig worden herzien: over minder dan twee maanden is een tweede bestuurder verplicht. Als u deze nu nog moet aanmelden, bent u rijkelijk laat. DNB hanteert een doorlooptijd van acht weken en er is geen overgangstermijn geregeld!

 

Geen cliëntacceptatiedossiers meer

Daarnaast is het nodig uw procedures en dossiers aan te passen: cliëntacceptatiedossiers bestaan niet meer, per 1 januari 2019 spreken we over dienstverleningsdossiers. In dit dienstverleningsdossier moeten onder meer de diverse elementen van het cliëntenonderzoek alsmede een 'acceptatiememorandum' zijn opgenomen. Heeft u de herkomst van het vermogen van de UBO met zoveel mogelijk zekerheid vastgesteld? Heeft u alle PEP’s en UBO’s conform de nieuwe definitie in beeld? Zijn er nog andere wijzigingen om rekening mee te houden? En wanneer moet u eigenlijk klaar zijn?

 

DNB constateerde in haar onderzoeken dat “trustkantoren regelmatig moeite hebben hun CAD’s volledig op orde en up-to-date te houden.” En “Zorgvuldige dossiervorming is van belang voor het trustkantoor zelf, maar kan ook het verschil maken tussen een ‘in orde’ en een overtreding.” DNB blijft onverminderd aandacht vragen voor de inrichting van de client files. Dit zal onder de Wtt2018 niet anders zijn.

 

Bent u er klaar voor?

 

Op 27 november organiseert Sdu Licent Academy een PE-Pitstop waarin we stilstaan  bij het hoe en waarom van het cliëntenonderzoek onder de Wtt2018. Karin van Beekum bespreekt de belangrijkste elementen en licht de onderlinge samenhang toe. Zij schetst praktijksituaties en geeft praktische tips. > Meer informatie en aanmelden..

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.