EU en Ikea – Wie is hier nu illegaal bezig?

vrijdag 22 december 2017 Arthur Pleijsier 621x gelezen

Oorlogsgeluiden uit Brussel. Mevrouw Vestager heeft haar pijlen gericht op Ikea en op Nederland. Ikea zou ongeveer €1 miljard belastingen hebben bespaard door een deal te sluiten met de Nederlandse Belastingdienst. Mevrouw Vestager stelt: ‘Lidstaten kunnen niet-geselecteerde bedrijven minder belasting laten betalen door kunstmatig winsten elders te verschuiven.’

Kunstmatig betekent ‘niet-natuurlijk door mensen gemaakt en ontworpen’. Klopt mevrouw Vestager, de Ikea-constructie is door mensen gemaakt. Niet alleen door mensen werkzaam bij Ikea of bij fiscale advieskantoren, maar ook door Nederlandse ambtenaren van de Belastingdienst. De Ikea-constructie betekende in de praktijk dat Ikea Nederland een licentievergoeding betaalde aan Ikea Luxemburg en dat er ook nog sprake was van een leenovereenkomst met Ikea Luxemburg. De Nederlandse fiscus had beide afspraken neergelegd in een ruling. Alles volkomen volgens de wet.

 

Banen

Ieder bedrijf kan dergelijke afspraken maken met de Nederlandse fiscus zolang er maar banen mee gemoeid zijn. Dus er is geen sprake van dat deze rulings niet openstaan voor ieder bedrijf. Als een bedrijf gaat praten met de Nederlandse fiscus en een onderdeel van de onderneming in Nederland wil vestigen en werkgelegenheid oplevert, stelt de Nederlandse fiscus zich bereidwillig op. Alles volgens de wet. Kijk naar Ikea’s substance in Nederland, die is fors. Er zijn 13 Ikea’s in Nederland, een Service Office in Amsterdam en een callcenter in Groningen. Er werken ongeveer 7000 mensen voor Ikea in Nederland. Geen klein bier, nietwaar?  Ook toen er ineens ophef ontstond over de rulings afgesloten met Nike in Nederland moest ik meteen denken aan de werkgelegenheid. Bij Nike’s hoofdkantoor in Hilversum werken meer dan 2000 mensen.

 

Fair share

Ikea en Nike betalen hun fair share aan belastingen in Nederland, alleen misschien niet in de vorm van vennootschapsbelasting, maar zeker in de vorm van loonbelasting en btw. Who cares? Mevrouw Vestager moet eens ophouden met deze onnodige stemmingmakerij en zich focussen op echte wetgeving die met de huidige opinie rekening houdt dat afspraken tussen een belastingdienst en een bedrijf schijnbaar niet geoorloofd zijn. Brussel heeft geen zeggenschap over directe belastingen en de acties van mevrouw Vestager zijn daarom illegaal en kunstmatig. Dit is geen ongeoorloofde staatssteun omdat ieder bedrijf ook op deze afspraken kan rekenen, zolang ze banen meenemen. Fair deal zou ik zeggen.

 

Dr. Arthur Pleijsier is Transfer Pricing Counsel bij Eurofiscus en voor Sdu Licent Academy docent van onder andere de PE-Pitstop Vaste Inrichting.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.