Grip op het goede doel

vrijdag 16 maart 2018 Guus Loomans 175x gelezen

Ook over de minder leuke kwesties bij een goed doel kan een trusted advisor de filantroop adviseren.

Voor de huidige discussie over beloningen van bankiers, was er nog niet zo lang geleden een flinke discussie over de directiesalarissen bij goede doelen. Inmiddels voldoen alle goede doelen aan de salarisspelregels die door de sector zijn opgesteld, vaak gebaseerd op meetbare criteria zoals functie, schaalgrootte organisatie en aantal medewerkers. Salarissen variëren van € 75.000 - € 120.000 met een of twee uitschieters begrensd tot € 200.000.

Stemmen met de voeten

Tijdens de salarisdiscussie hebben we voor sommige verbolgen relaties een testament opgesteld waar zij een Balkenendenorm voor het directiesalaris hebben ingesteld. Bij een hoger salaris komt een erfenis of legaat niet langer voor vererving in aanmerking. We noemen dat stemmen met de voeten. Bij voorlezing van het testament kan een salaris te hoog zijn en de erfenis worden verdeeld over de andere doelen die wel voldoen aan de norm.

Machtsmisbruik

Er is veel commotie over machtsmisbruik van enkele medewerkers van goede doelen zoals Oxfam Novib, Artsen zonder Grenzen, Rode Kruis en Plan Nederland. Uiteraard ondertekent een medewerker een code of conduct en het is niet nodig om een ethicus te zijn om te weten welk gedrag gepast is en waar hulpverlening voor staat. Dat het toch ernstig misgaat heeft te maken met de organisatiecultuur en de medewerker zelf. Het advies voor een goede doelenconsument is om je te richten op een handeling die perspectief biedt voor de kwetsbare mens die hulp nodig heeft. Dus niet de ondersteuning stop zetten maar preventief inrichten.

 

Preventief schenken

Dit kan door een schenking een bestemming mee te geven die bepaalt dat de schenking enkel mag worden ingezet in kwetsbare meisjes- en vrouwenprojecten, waar vrouwen als directe hulpverlener worden ingezet en mannen enkel indirect een rol kunnen spelen in de administratie, communicatie of logistiek. In dit geval hebben mannen geen fysiek contact meer. Het is rigoureus, maar men weet zeker dat de kans op misbruik van een gezagsverhouding aanzienlijk afneemt. In plaats van klagen, is stemmen met de voeten het devies.

Tot slot: ga als trusted advisor niet te ver in het opschalen van (fiscale) voordelen en ANBI-regels, zoals bij de Van den Ende Foundation mogelijk het geval was. Neem een relatie altijd preventief in bescherming. 

Meer weten? Donderdag 5 april verzorgen mr. Guus Loomans en drs. Jeroen Knol de PE-Pitstop Charity Management.

> Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.