Het belang van het familiestatuut

maandag 19 maart 2018 Denny van der Heijden en Niels Govers 381x gelezen

In de praktijk zien we families vaak worstelen met het opstellen van een familiestatuut. Wat moet er nu allemaal in komen te staan en wat niet.

Daarnaast zien we in veel familiale structuren dat de aandelen zijn gecertificeerd in een Stichting Administratiekantoor (STAK). Deze STAK kan vaak veel breder ingezet worden dan nu gebeurt, namelijk door er een familiestichting van te maken. Deze familiestichting en het familiestatuut vullen elkaar goed aan en vormen een belangrijke basis voor de family governance.

Family governance kan uit meerdere pijlers bestaan. De combinatie van de familiestichting en -statuut is hierbij een wezenlijke. Deze twee vullen elkaar goed aan. Met het familiestatuut wordt een leidraad gevormd om oplossingen te vinden voor verschillende dilemma’s waardoor ontaarding in onoverkomelijke conflicten wordt voorkomen. Het bestuur van de familiestichting oefent op haar beurt haar taken uit conform de richtlijnen, gedachten dan wel wensen van het familiestatuut als een dergelijke situatie zich voordoet. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat de bestuurstaken worden uitgevoerd in overeenstemming met de familiewaarden zoals opgenomen in het statuut.

 

Voorbereiden volgende generatie

Een op continuïteit gerichte familiestichting laat de volgende generatie tijdig kennismaken met het bestuur van de familiestichting en betrekt deze generatie bij het gezamenlijk bepalen van de familiewaarden. De kans op succesvolle vermogensoverdracht, het behoud van het familievermogen en de familiebanden over de generaties wordt dan ook gemaximeerd door de volgende generaties geleidelijk te betrekken. Daarnaast kan de familiestichting een brede rol krijgen binnen de familiale structuur, van filantropie tot en met executeur-testamentair, u kunt alles op één plek regelen. Kortom, werk aan de winkel.

 

Drs. Denny van der Heijden en drs. Niels Govers zijn werkzaam bij Clavis en docent bij de PE-pitstop Family Governance & de familiestichting op 11 april 2018. Tijdens deze Pitstop gaan zij dieper op dit onderwerp in. > Meer informatie en aanmelden.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.