Loonheffingspecialist: de Sherlock van de fiscale praktijk

maandag 29 oktober 2018 Jan-Bertram Rietveld 1 reactie 813x gelezen

Onze collega’s van de Belastingdienst hebben een probleem: de vertrekregeling was te succesvol en nu moet er dus druk worden geworven. Kleine tip als u een nieuwe uitdaging zoekt. Zet in uw profiel dat u loonheffingenspecialist bent: gegarandeerd ontvangt u binnen twee dagen een mailtje van de recruiter van de Belastingdienst…..

Maar een nog betere tip: verander niet alleen uw Linkedin-profiel, maar word ook echt loonheffingenspecialist. Een prachtig vak met toekomst. Toekomst? Ja, want de nieuw geworven loonheffingeninspecteurs komen straks langs bij uw klanten en stellen –vaak terechte- kritische vragen. En de loonheffingen blijken dan venijnig; kleine foutjes blijken duur.

 

De belangrijkste wet in de loonheffingen is M x F = EGB. Massaliteit maal futiliteit is een gigantisch bedrag. De kleinere forfaits tikken soms hard door. Er mag vijf jaar teruggegaan worden. Als de Belastingdienst een vaste kostenvergoeding van € 100 bovenmatig vindt, en u heeft 50 werknemers met zo’n vergoeding, dan hebben we het over 60 maanden maal 50 werknemers maal € 100 maal het gebruteerde tarief van (maximaal) zo’n 108%. Dat is een naheffing een dikke drie ton. Om over de rente (want een deel gaat vijf jaar terug) en de boete nog maar te zwijgen. Loonheffingenliefhebbers zijn dus de Sherlocks van de fiscale praktijk: minutieus op zoek naar kleine oneffenheden, en vervolgens op zoek naar argumenten en bewijs op grond waarvan de kleine correcties achterwege kunnen blijven.

 

Vaste kostenvergoeding

Dit is vaak een standaard arbeidsvoorwaarde en meestal gebruikt in een arbeidsvoorwaardenonderhandeling door HR om een gat tussen wat de kandidaat wil en wat de salarisschalen toestaan te dichten. De kostenvergoeding wordt altijd geassocieerd met een bonnetjesonderzoek. Dat was voor de WKT geen vereiste. Alleen als de inspecteur het vroeg moest het, dus een ‘oude’ kostenvergoeding zonder onderzoek is niet per definitie fout. Zo’n bonnetjesonderzoek vermijd je bij voorkeur. Omvangrijke klus die nooit het gewenste resultaat oplevert. Maar dat bonnetjesonderzoek staat niet meer in de wet. Nu staat er 'onderzoek'. Loonheffingenspecialisten kennen hun weg dus tegenwoordig op de geweldige site van het CBS, en zoeken andere bronnen om het bewijs van de redelijkheid van de vergoeding te onderbouwen. En vergeet daarbij de bovengenoemde massaliteitswet niet: ieder tientje dat in dat voorbeeld gered wordt, scheelt de klant minstens € 30.000…. En als de inspecteur naast de belastingheffing ook premies werknemersverzekeringen wil corrigeren, is het zinvol om meteen even te kijken wie er van de populatie boven het premiemaximum zit. Meteen ook goed om te beseffen dat de brutering bij de premieheffing net even anders werkt.

 

Gebruikelijkheid

Nog een voorbeeld: die gebruikelijkheid in de werkkostenregeling. De Belastingdienst hanteert een, overigens alleszins, redelijke grens van € 2.400 per werknemer per jaar. Maar in de wet staat die niet. Het is een afspraak die inspecteurs intern gemaakt hebben. Dat betekent dat aanwijzingen van meer dan € 2.400 niet per definitie fout zijn. Het gaat om gebruikelijkheid, in eerste instantie bij de inhoudingsplichtige zelf, in de tweede plaats in de branche en als dat geen duidelijkheid geeft bij de B.V. Nederland als geheel. En dan kan het dus toch in de werkkostenbak in plaats van naar de loonstrook van de werknemer of de naheffingsaanslag loonheffingen.

 

Meer weten?

Er zijn veel misverstanden over hoe de regeltjes in elkaar zitten. Het is de moeite waard voor uw klanten om eens een keer heel precies te kijken hoe het zit. Daar bespaart u uw klanten veel risico’s mee, en mocht het zo ver komen, bespaart u uw klanten veel heffing. En dat levert blije klanten op. En daar doen we het toch voor?

Woensdag 14 november start de driedaagse Leergang Loonheffing. > Meer informatie en aanmelden

 

 

Mr. Jan-Bertram Rietveld is loonbelastingspecialist bij EY. Hij adviseert werkgevers, ondernemingsraden en cao-partijen over fiscale aspecten van arbeid, waaronder aandelenregelingen, werkkostenregeling, en cao's.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

Drs. WMAM Herbers 29/10/2018 12:30

Ik denk dat eea sterk overdreven wordt. Ik heb tot medio 2009 gewerkt bij de belastingdienst. Toen was er al een tekort aan ervaren loonbelastinginspecteurs. Nu is het veel erger geworden, ondanks de aanname van nieuw personeel. Voordat een LB-specialist een geduchte tegenstander is, zijn we jaren verder. En de goede worden snel weggekocht.De kans dat er controle komt is zeer klein.Veel LB-problemen zijn ook afgedekt door middel van Horizontaal Toezicht.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.