Times are changing. For (the) good.

dinsdag 11 december 2018 Henk Aardoom 284x gelezen

Routinematig werk gaat ook in de fiscale wereld echt verdwijnen. De ontwikkeling van digitale technologie stelt ons voortdurend voor uitdagingen. Ook bedreigt deze de bestaande businessmodellen van de fiscale advieskantoren.

Hoe omarm jij als fiscaal adviseur de technologie?

Welke fiscale adviseurs zijn al echt gestart met de digitale transformatie en hebben hierdoor een nieuwe impact op de fiscaliteit? Omarm jij de technologie en creëer je met je digitale mindset nieuwe kansen voor jouw fiscaal advieskantoor? Hoe sorteer jij voor om de trusted advisor te kunnen blijven:

  • Is je CRM op orde: gekoppeld aan alle systemen waar relevante data zijn opgeslagen?
  • Zijn alle gegevens die je in je advisering zou willen gebruiken gestandaardiseerd en technisch benaderbaar?
  • Heb je de juiste medewerkers in huis om de digitale transformatie in te gaan?
  • Hoe vinden je klanten het als je adequater, pro-actief en efficiënt kan inspelen op hun specifieke situatie?

 

Mis de boot niet

’The Future of Jobs Report 2018‘ van het World Economic Forum is duidelijk: routinematig werk gaat ook in de fiscale wereld echt verdwijnen. We kunnen als fiscaal adviseurs de slag naar de digitale technologie starten door bijvoorbeeld nu al procesmatig ondersteund te worden door ict, bij het werken aan en documenteren van je adviezen. Zo mis je straks de boot niet.

Advieskansen met Artificial Intelligence (AI)

Adviseurs zitten op een schat aan data. In de praktijk blijft het lastig om op basis daarvan gerichte advieskansen te genereren. Nog steeds wordt vooral ad hoc op situaties van klanten ingespeeld. Digitale transformatie zorgt ervoor dat binnen een kantoor beschikbare data vanuit de verschillende bronnen worden gecombineerd en leidt tot actieve adviessignalen. Artificial intelligence (AI) is hiervoor je wenselijke fiscale partner.

Veel sectoren laten volop ontwikkelingen zien waarin AI een belangrijke rol gaat spelen. In de fiscale advieswereld zijn weinig ontwikkelingen merkbaar. We horen op summercourses en tijdens de jaarcongressen wat we kunnen verwachten. En daarna is het back to business as usual.

Ik denk dat een (nu nog) gezonde belastingadviespraktijk moet wennen aan het idee dat er in de nabije toekomst een robot als ‘collega’ in het fiscale team zal plaatsnemen. Onvoorstelbaar dat ik, als dé belastingadviseur vervangbaar kan zijn! Tegelijkertijd is deze robot nu al in digitale discussies de collega met de kortste reactietijd bij gestelde vragen. Het diagnosticeren van tbc, kanker en ouderdomsblindheid wordt begeleid door AI en is inmiddels ingebed bij specialisten in ziekenhuizen. Waarom zou een robot dan niet ook zijn bijdrage kunnen leveren bij het kiezen van de juiste fiscale adviesrichting?

Data-driven fiscaal advies

Onlangs ben ik door SDU digital gevraagd om deel te nemen aan een klankbordgroep die meedenkt over de ontwikkeling van precies die data-driven, innovatieve adviesomgeving voor fiscale adviseurs. Een platform signaleert op basis van data uit de diverse applicaties advieskansen. Zo transformeer jij de digitale data tot kans voor je klant. Pro-actief en waardebrengend. De tooling waar Sdu Digital aan werkt optimaliseert het adviesproces. De senior adviseur wordt ondersteund door zijn denkwijze en genomen stappen duidelijk te onderbouwen en gestructureerd te documenteren. Een junior adviseur gebruikt het platform om op een gestructureerde manier een advies correct en compleet voor te bereiden.

Krijgt de fiscale robot ook een plek in jouw adviespraktijk?

Meer informatie over Taxvice is te vinden op > sdu.nl/fiscaalinnoveert.

Henk Aardoom is Strategieadviseur Informatievoorziening, Full Finance Consultants.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.