Uitfasering pensioen dga: nog veel open vragen

maandag 15 januari 2018 Gerard Staats 574x gelezen

Over het pensioen in eigen beheer (PEB) is al heel veel gezegd. Het was in 2017 het onderwerp van het jaar. De praktijk is druk aan het uitfaseren. Maar het dossier is nog niet afgerond.

Tijdens de parlementaire behandeling en bij de indiening van het Wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen zijn er door parlementariƫrs en ook door beroepsgroepen allerlei vragen gesteld die nog steeds niet allemaal beantwoord zijn.

 

De Belastingdienst publiceert regelmatig vragen, antwoorden en handreikingen. In oktober is de Handreiking Oudedagsverplichting (ODV) en overlijden in dit kader verschenen. Feitelijk wordt hierin gesteld dat in het testament geregeld moet worden wie een uitkering uit een ODV verkrijgt bij overlijden. Ik vraag me af of dit wel nodig is. En zo zijn er nog wel meer vragen die deze Handreiking oproept. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of bestaande testamenten ook moeten worden aangepast. Er zijn diverse soorten testamenten en hoe pakt dat dan uit? Maar ook is het bijzonder dat een ODV-uitkering kan worden gelegateerd. Is dat niet in strijd met de wettekst? Waarom kan in de ODV-overeenkomst zelf niet geregeld worden wie de uitkering bij overlijden zou moeten krijgen? Zo maar een paar voorbeelden die nog wachten op antwoord.

 

Schenking

Ook de schenkingsaspecten bij een afkoop of omzetting in een ODV zijn allesbehalve duidelijk. Zoals situaties waarbij de aandelen in handen zijn van kinderen of derden. Is er dan sprake van een schenking en zo ja, wat is dan de grootte van de schenking? Spelen belastinglatenties hierbij een rol?

Inmiddels lijkt er wel iets meer duidelijkheid te zijn met betrekking tot de grensoverschrijdende aspecten. Althans, er is een Circulaire gepubliceerd door Belgiƫ. Het leidt tot ongelijke behandeling van buitenlandse en binnenlandse belastingplichtigen. Hoe gaat de praktijk hiermee om?

 

Kortom, er is voldoende aanleiding om van gedachten te wisselen over dit complexe dossier. Op maandag 12 februari 2018 verzorgt mr. dr. Gerard Staats een PE-Pitstop DGA-pensioen. > Meer informatie en aanmelden.

Meer informatie: Handreiking ODV-aanspraken en overlijden, 13 oktober 2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.