De fiscale waan van de dag

donderdag 18 juli 2019 Harrie Bresser 195x gelezen

De media bepalen de politieke agenda, zo lijkt het. De invloed van de media is ook steeds meer zichtbaar in de stortvloed aan wetsvoorstellen op fiscaal terrein en de aard daarvan. Was de vennootschapsbelasting daarbij jarenlang relatief een oase van rust, die tijd lijkt nu voorbij. De laatste jaren hebben zich vele, al dan niet ingrijpende wijzigingen voorgedaan.

Ook staan er nog tal van plannen op de rol. Lang niet alle plannen halen de finishlijn, maar de fiscale wereld is er maar druk mee. Soms is immers snel handelen nodig om minder gewenste gevolgen (vanuit het perspectief van de belastingbetaler) zo veel mogelijk te beperken. Waarbij het risico bestaat een verkeerde inschatting te maken met betrekking tot de voortgang en de afloop van het wetgevende proces. In deze bijdrage geeft Harrie Bresser een overzicht van hetgeen momenteel onder meer speelt op het terrein van de vennootschapsbelasting, in het besef niet volledig te kunnen zijn.

 

Aanpassing van de liquidatieverliesregeling

Het initiatiefvoorstel tot wijziging van de liquidatieverliesregeling lijkt ingegeven door de waan van de dag, gevoed door de media. Internationaal opererende concerns betalen in Nederland niet of nauwelijks winstbelasting, zo ronkt de pers direct gevolgd door berichten op Twitter, onder andere door leden van de Tweede Kamer. Niets nieuws voor een fiscalist, de liquidatieverliesregeling bestaat immers al vele jaren, maar kennelijk wel voor de pers en de politiek. Er wordt niet de moeite genomen zich eerst in de materie te verdiepen, maar er wordt direct om maatregelen geroepen, althans, zo lijkt het. Een ondernemer die zijn investering in rook op ziet gaan moet dat verlies ten laste van zijn resultaat kunnen brengen, een uitgangspunt dat ook het HvJ heeft bevestigd. Een regeling overigens waarin Nederland niet uniek is. Enkele technische aanpassingen zijn mogelijk en wellicht zelfs wenselijk. Maar een spoedeisend karakter heeft het niet. Gelet op de belangrijke positie in de Wet VPB 1969 lijkt het mij beter de wenselijkheid tot aanpassing mee te nemen in de heroverweging van de concernregeling of, beter nog, van een nieuwe Wet VPB.

 

De volledige bijdrage vindt u op NDFR, het platform voor fiscaal experts. Nog geen abonnement ? Klik dan hier  voor een proefabonnement.

 

Drs. Harrie Bresser is verbonden aan de Radboud Universiteit en werkzaam bij de Belastingdienst. Hij schreef deze opinie op persoonlijke titel.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.