Landbouw en fiscus: het blijft actueel

dinsdag 9 april 2019 Petrus Zijlstra 274x gelezen

De landbouwvrijstelling zou zijn langste tijd hebben gehad, althans dat wordt al heel wat jaren gezegd. Toch is deze nog steeds prominent aanwezig in de Wet op de Inkomstenbelasting en het houdt de gemoederen nog steeds bezig. Bijvoorbeeld op het gebied van de afwaardering van oude nabetalingsrechten of de splitsing van de koopsom van een boerderij. Ook de verduurzaming heeft gevolgen voor de uitleg van de landbouwvrijstelling: kan agrarisch gebruik gecombineerd worden met zonnepanelen?

Ouders van 80+ met een areaal landbouwgrond in box 3 gaan opnieuw in maatschap met de kinderen om een melkveehouderij te exploiteren. Als bijkomend voordeel kan na vijf jaar de landbouwgrond met toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling overgedragen worden. Dit zou niet moeten kunnen… of toch wel? Dat was de inzet van een tweetal procedures die op initiatief van de Belastingdienst gevoerd zijn. Daarnaast verscheen er in november 2018 ook nog een (her)nieuwd besluit Landbouwproblematiek waarbij de doorschuiving van pachtersvoordelen ‘ineens’ afgeschaft werd.

Het nieuwe besluit landbouwproblematiek: hoe zit dat?

Het meest in het oog springende is dat de doorschuiving van eerste en tweede pachtersvoordelen niet langer meer mogelijk is. De pijn zit vooral in het feit dat vanaf nu tweede pachtersvoordelen belast zullen zijn als deze ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het lijkt alsof de staatssecretaris het gebruikersvoordeel weer eens opnieuw op ‘de kaart wil zetten’ door dit onderwerp in aangepaste vorm onder de aandacht te brengen.

Ook is het doorschuiven van productiequota ingetrokken en zal de praktijk zich meer moeten behelpen met de in de wet opgenomen doorschuifregelingen.

Hoe nu verder?

Het landbouwbesluit houdt de gemoederen bezig. Het is de vraag  hoe groot het probleem uiteindelijk is is en of er geen andere manieren zijn om een tweede pachtersvoordeel te voorkomen of op een andere manier tot een geruisloze doorschuiving te komen.

Meer weten?

Donderdag 20 juni verzorgt Petrus Zijlstra de PE-Pitstop fiscaal agrarische actualiteiten > Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.