Drukke tijden in loonheffingenland

donderdag 19 september 2019 Jan-Bertram Rietveld 343x gelezen

Prinsjesdag is voor fiscale nerds hèt rode-oortjes-moment van het jaar. Wat gaan we doen het komend jaar? Nieuwe wetten. Nieuwe vrijstellingen. Soms met onbegrijpelijke randvoorwaarden. Die onbegrijpelijke voorwaarden zijn bedoeld om bij voorbaat korte metten te maken met misbruikmogelijkheden van de nieuwe regels. Dat is altijd interessant. Kennelijk heeft het ministerie een vorm van misbruik voorzien. Om de tegenmaatregel te begrijpen moet je eerst zien te doorgronden welk misbruik het ministerie dan heeft voorzien. En eerlijk gezegd: soms voorzien ze misbruik waar ik zelf nooit opgekomen zou zijn.

Maar goed, als je dat ook doorgrond hebt, weet je wat je agenda gaat zijn voor het komend jaar.

Soms echt verrassend, zoals met de komst van de werkkostenregeling. Soms niet verrassend heel maar wel ingrijpend, zoals de introductie van het noodzakelijkheidscriterium. Soms weinig nieuws. Dit jaar best wel wat nieuws, maar geen verrassingen. Er is niets gelekt, maar wel veel van te voren al aangekondigd. Buiten de aangekondigde wijzigingen weinig bijzonders.

 

Kerstpakket

De werkkostenregeling wordt iets ruimer, op verzoek van het mkb. Het is iedere ondernemer van harte gegund, maar laten we wel zijn: een extra ruimte van een half procent over € 400.000 is een vrije ruimte van € 2.000. Dus een belastingbesparing van maximaal € 1.600. hoe die te gebruiken? Als je aan ziet komen dat je dit jaar de vrije ruimte overschrijdt, kan je iets doorschuiven naar volgend jaar. Dus: reik het kerstpakket bij de nieuwjaarsborrel uit. Dan valt hij misschien in de ietsiepietsie grotere vrije ruimte van volgend jaar. De vrijstelling van VOG klinkt sympathiek, maar ik ben er helemaal nog niet van overtuigd dat de opvatting van de Belastingdienst dat deze nu wel belast is, überhaupt wel klopt.

Een iets andere berekening van de waarde bij product uit eigen bedrijf raakt weinig. Dat we een tijdvak later de werkkosten mogen gaan aangeven mag gerust sympathiek van de wetgever genoemd worden. We hebben het in loonheffingenland al druk genoeg rond de jaarwisseling. Niemand kan tegen de aangekondigde verdere verruiming van de vrijwilligersregeling zijn. En op de nieuwe definitie van de vaste inrichting in de loonbelasting kan je afstuderen, maar u gaat het in uw praktijk niet merken. Tenslotte, de dubbele bijtelling voor de elektrische auto stond al in het Klimaatakkoord.

 

Fiets

Een rustig half jaar voor de boeg? Absoluut niet: denk even terug aan de vrijstelling voor de leenfiets, die vorig jaar is aangenomen maar in 2020 in werking treedt. En iedere loonheffingenliefhebber moet dringend aan de slag met de sectorpremies, want de Wet arbeidsmarkt in balans kent een gigantische adder onder het sectorpremiegras…..

 

De overheid heeft zich betrouwbaar getoond: het belastingplan bevat voor de loonheffing wat ze beloofd hebben, maar niet veel meer. Betrouwbaar dus, en dat mag best een keer gezegd worden. Maar ook een beetje saai…….

 

Mr. Jan-Bertram Rietveld is loonbelastingspecialist bij EY. Hij is tevens docent van de Leergang Loonheffing. Dinsdag 5 november 2019 verzorgt hij de Masterclass WKR en BUA. > Meer informatie en aanmelden.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.