Carlo Douven

Freelance docent

Carlo Douven is freelance docent internationaal belastingrecht inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning. Hij is redacteur van het vakblad ‘Over de grens’ en heeft ruim meer dan honderd publicaties op zijn naam staan onder andere in het Weekblad voor Fiscaal Recht, Over de grens, Vakblad financiële planning, Pensioenmagazine, Pensioen en praktijk. Ook geeft hij les en verzorgt seminars bij onder andere het International Bureau for Fiscal Documentation (IBFD), Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit, Euroforum, Grensoverschrijdend werken. Verder heeft hij de zogenaamde expatgame ontwikkeld, waarbij alle problematiek rondom expats en grensoverschrijdend werken aan de orde wordt gesteld in de vorm van ‘serious gaming’. 

 

Blogs van Carlo Douven zijn geschreven op persoonlijke titel.

Artikelen

Blogs

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

Carlo Douven 12/06/2013 19:28

Geachte mevrouw,

Of iemand in Nederland belastingplichtig is, is afhankelijk van twee uitgangspunten.
1. Uw man moet inwoner zijn van Nederland. Dit is een feitelijke vraag en daarmee sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden. In het kort is de vraag waar het centrum van de levensomstandigheden van uw man is. Uit uw vraag leid ik af dat u man regelmatig in Nederland is bij u en in zijn woning. Dat hij dan meer dan 50% van zijn tijd in Afrika werkt, maar hem geen inwoner van Afrika. Het centrum van zijn levensomstandigheden lijkt in Nederland te zijn. Daarmee is uw man in beginsel in Nederland belastingplichtig.
2. Dan resteert nog de vraag of uw man over zijn inkomen in Nederland belasting moet betalen en sociaal verzekerd is. Dat is afhankelijk van het eventuele belasting- en sociale zekerheids-verdrag tussen Nederland en het betrokken Afrikaanse land. Op basis van het bovenstaande kan ik dat niet beoordelen.
Het lijkt mij zinvol uw casus aan een belastingadviseur voor te leggen om een en ander exact uit te zoeken.
Ik hoop dat ik u met het bovenstaande op weg heb kunnen helpen.

M.F. Froijen 09/06/2013 17:42

Mijn man heeft de laatste 5,5 jaar in het buitenland gewerkt en daar samen met mij gewoond als normaal woonachtig en ingeschreven. Hij is werkzaam voor een niet-Nederlands bedrijf. Ik zou nu naar Nederland terug willen keren en daar weer gaan wonen op ons oude adres/ eigen woning. Mijn man heeft nu de mogelijkheid om voor een niet-Nederlands bedrijf in Afrika te gaan werken op rotatie basis, d.w.z. hij zou minder dan de helft van de tijd in Nederland kunnen zijn. Wij zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd en het huis staat op mijn man’s naam.


Wij hebben verder geen inkomsten in Nederland anders dan het huis in box 3 en zijn geen fiscale partners. De werkgever in Afrika zal de inkomstenbelasting betalen ter plaatse maar mijn man is zelf verantwoordelijk voor eventuele andere (Nederlandse) belastingen. Wij hebben de mogelijkheid om ons in UK te registreren, daar is de regelgeving mbt het werken in het buitenland en het betalen van UK inkomstenbelasting duidelijk geregeld nl. wanneer men minder dan 180 dagen in de UK verblijft is men geen UK inkomstenbelasting verschuldigd. In Nederland is het niet duidelijk beschreven kunt u ons hierover advies geven?


Nederland heeft geen belastingverdrag met het Afrikaanse land. Mijn vraag is of de Nederlandse belastingdienst mijn man kan aanmerken als Nederlands belastingplichtige wanneer ik me in Nederland weer ga registreren/ inschrijven? Mijn man wil gewoon buitenlands belastingplichtig blijven.

Heeft u misschien een aanbeveling?

Alvast bedankt,
Martina

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.