Cumulatief preferente aandelen en aandelenoverdracht binnen de familie

dinsdag 9 augustus 2016 John Bult 1077x gelezen

Binnen de specifieke setting van de familie vindt de overdracht van de onderneming aan de beoogde opvolger als het ware twee maal plaats: in eerste instantie de overdracht van de onderneming zélf en in tweede instantie de met de overdracht  vrijgekomen middelen. Cumprefs bieden een mogelijkheid om beide overdrachten op een fiscaal vriendelijke wijze te laten plaatsvinden.

De bedrijfsopvolging structureren middels cumprefs vertoont gelijkenis met de structuur van de commanditaire vennootschap (CV). Zowel het cumulatief preferente aandelenbelang als het aandeel van de commandite kwalificeren onder voorwaarden voor de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Het familiekapitaal wordt dan zoveel mogelijk in stand gehouden omdat een substantiële  ‘tax leak’ wordt voorkomen. Er zijn wel een aantal belangrijke spelregels in zowel de inkomstenbelasting als successiewet die in acht moeten worden genomen. Daarnaast zal o.a. ook het testament beoordeeld moeten worden. De cumprefs moeten ‘landen’ bij de juiste persoon, anders zal de opzet niet slagen.

                                                         

Als uitsluitend de focus ligt op belastingbesparing dan doet u uw cliënt waarschijnlijk tekort. Binnen de specifieke familiesetting zijn ook andere zaken van belang. Hoe zit het met de positie van de andere kinderen? Hoe verhouden de diverse rollen van erfgenaam, legataris en legitimaris zich tot elkaar? Hoe ga je om met grote verschillen in de netto erfrechtelijke verkrijgingen van kinderen? Niets is zeker in het leven en dat geldt zeker voor de aandeelhouder. Het huwelijk van de aandeelhouder kan ontbonden worden door overlijden of echtscheiding of er kan juist sprake zijn van een nieuw huwelijk. Wat is de invloed hiervan op de beoogde bedrijfsopvolging? Bekend is dat het civiele recht en het fiscale recht soms ieder een eigen weg gaan met alle gevolgen van dien.

 

Ondanks de grote voordelen die cumprefs kunnen bieden, komt het in de praktijk vaak voor dat gebruik is gemaakt van een traditionele holding-werkmij structuur waarbij geen sprake is van soortaandelen of cumprefs. Soms is het mogelijk om dergelijke structuren als het ware te repareren zodanig dat de vererving van een aandelenbelang (deels) kwalificeert voor de BOR. 

 

Tijdens de PE-Pitstop Cumulatief preferente aandelen binnen de familie behandelt John Bult zowel de ‘foute’ als de ‘goede’ structuren en leert u aan de hand van praktijkcasuïstiek waar u op moet letten. Na het volgen van de Pitstop bent u in staat de bedrijfsopvolging middels cumprefs vorm te geven zonder daarbij de belangen van de andere familieleden uit het oog te verliezen.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.