CV en bedrijfsopvolging: maak gebruik van fiscale mogelijkheden!

donderdag 18 augustus 2016 John Bult 1150x gelezen

De commanditaire vennootschap (CV) dankt zijn bekendheid bij het grote publiek voornamelijk aan de scheepvaart CV en film CV. Dat had alles te maken met de fiscale voordelen die dergelijke CV’s te bieden hadden. Er werden vooral belastingvoordelen verkocht. Inmiddels is de regelgeving aangepast waardoor deze CV’s veel van hun fiscale charme hebben verloren. Echter, de CV biedt veel meer dan enkel een belastingvoordeel. Veel minder bekend is de CV als mogelijkheid om de bedrijfsopvolging te structureren. En dat is volkomen ten onrechte, omdat de CV in deze gevallen nog steeds toegang biedt tot tal van interessante fiscale mogelijkheden, waarvan onderstaand een paar voorbeelden.

De traditionele structuren voor de bedrijfsopvolging gaan vaak voorbij aan de mogelijkheden in de erfbelasting, zoals de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Zeker bij een overdracht binnen de familiesfeer kan dat leiden tot een substantiële ‘tax leak’. Veel rechtspraak gaat over de vraag of er sprake is van kwalificerend ondernemingsvermogen. Het financieren van de bedrijfsopvolging middels een CV kan leiden tot kwalificatie voor de BOR en tot een aanzienlijke besparing van erfbelasting. De omvang van het familievermogen blijft dan zoveel mogelijk in stand.

 

Bij overdracht van een onderneming vindt regelmatig realisatie van stille reserves plaats door de overdrager. Mits tijdig wordt voorgesorteerd op de overdracht, biedt de CV een mogelijkheid om de belastingheffing over deze reserves uit te stellen. Ook met de positie van het bedrijfspand kan binnen de CV creatief worden omgegaan zodat deze geen ‘sta-in-de-weg’ hoeft te zijn, maar het juist de plaats krijgt die het beste is voor zowel de overdrager als de opvolger.

 

De CV biedt tot slot een uitstekende manier om het rendement op het vermogen positief te beïnvloeden. Vanuit rendementsoverwegingen kan de CV een mooi alternatief vormen voor spaargelden in box 3, terwijl de opvolger geen (dure) bancaire financiering nodig heeft. Gelet op de huidige lage spaarrente is dit een actueel thema.

 

PE-Pitstop

Na het volgen van de PE-Pitstop CV en bedrijfsopvolging (8 septemberi 2016) bent u in staat de CV in een breed fiscaal- juridisch kader te plaatsen en kunt u uw cliënt integraal adviseren over de volgende relevante aspecten:

  • De BOR-regeling
  • Vermogensetikettering
  • De positie van het bedrijfspand
  • Aspecten in de Omzetbelasting
  • Aspecten in de Inkomstenbelasting
  • Winstverdeling en winstbepaling
  • Relevante bepalingen in het Burgerlijk Wetboek
  • Relevante testamentaire bepalingen
  • De positie van de andere erfgenamen
  • Aansprakelijkheid van de vennoten

 

> Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.