De commanditaire vennootschap en bedrijfsopvolging

woensdag 12 augustus 2015 John Bult 1279x gelezen

De commanditaire vennootschap (CV) dankt zijn bekendheid vooral aan de zogenaamde scheepvaart en vastgoed CV’s. Dergelijke CV’s hadden hun populariteit vooral te danken aan de vele fiscale voordelen die er toe hebben geleid dat de netto investering soms ‘nihil’ bedroeg. Inmiddels is de regelgeving aangepast waardoor dergelijke CV’s veel van hun fiscale charme hebben verloren. Veel minder bekend is de CV als mogelijkheid om de bedrijfsopvolging te structureren. En dat is volkomen ten onrechte, omdat de CV in deze gevallen nog steeds toegang biedt tot tal van fiscale voordelen.

De traditionele structuren voor de bedrijfsopvolging gaan vaak voorbij aan de mogelijkheden in de erfbelasting, zoals de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Zeker bij een overdracht binnen de familiesfeer kan dat leiden tot een substantiële ‘tax leak’. Het financieren van de bedrijfsopvolging middels een CV kan leiden tot kwalificatie voor de BOR en tot een aanzienlijke besparing van erfbelasting.

De overdracht van een onderneming gaat regelmatig gepaard met de realisatie van stille reserves door de overdrager. Mits tijdig wordt voorgesorteerd op de overdracht, biedt de CV een mogelijkheid om de belastingheffing over deze reserves uit te stellen. Ook met de positie van het bedrijfspand kan binnen de CV creatief worden omgegaan zodat deze geen ‘sta-in-de-weg’ hoeft te zijn, maar het juist de plaats krijgt die het beste past voor zowel de overdrager als de opvolger.

De CV biedt tot slot een uitstekende manier om het rendement op het vermogen te beïnvloeden. Vanuit rendementsoverwegingen kan de CV een mooi alternatief vormen voor spaargelden in box 3, terwijl de opvolger geen (dure) bancaire financiering nodig heeft.

Tijdens de PE-Pitstop ‘De commanditaire vennootschap en bedrijfsopvolging’ op 13 oktober krijgt u een handige checklist en een voorbeeld van een CV overeenkomst zodat u de CV kan toepassen in de praktijk. Wist u dat de CV grote gelijkenis vertoont met bijvoorbeeld de traditionele vennootschap onder firma (VOF)? De voordelen van de CV liggen binnen handbereik maar blijven vaak onbenut. Dat is een gemiste kans, temeer omdat de toepassing veel minder complex is dan op het eerste oog lijkt.

John is gespecialiseerd in de fiscale planning van de ondernemer en zijn onderneming. Zijn bijzondere aandacht hebben bedrijfsopvolging en vastgoed in relatie met de diverse belastingwetten zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, overdrachtsbelasting en erfbelasting. Voor meer informatie over de PE-Pitstop die hij verzorgt en om u aan te melden, klikt u hier.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.