De noodzaak van een strategisch vermogensplan voor de DGA

dinsdag 19 mei 2015 Jeroen Knol 1015x gelezen

Al bijna twintig jaar ben ik actief in de advisering van vermogenden en het blijft me opvallen dat veel (oud-)ondernemers hun privéfinanciën maar op hun beloop laten. Waar zij in hun bedrijf een duidelijke strategie en meerjarenplanning hebben, ontbreekt er meestal een duidelijk plan voor de inrichting van het privé vermogen en de fiscaal-juridische structurering daarvan. Een gemiste kans,  aangezien dit tot onnodig grote risico’s leidt en bovendien ten koste van het rendement kan gaan. U als adviseur kunt hiermee duidelijk uw toegevoegde waarde aantonen.

Maak een strategisch vermogensplan, het best te vergelijken met het business plan bij een onderneming. Geen in steen gegoten document, maar het kader voor strategische beslissingen voor de inrichting van het vermogen. Naar mijn ervaring is het proces om het plan op te stellen vaak belangrijker dan het document zelf. De vermogende DGA wordt zich daarmee namelijk bewust van zijn doelstellingen en wensen en denkt goed na wat hij wil met het vermogen. Met het strategisch plan ontstaat een stuk waaraan de beslissingen rondom het vermogen worden getoetst. Denk hierbij aan zaken als het spreiden van beleggingen en het optimaliseren van de fiscale structuur.

 

Wat wil de ondernemer met zijn vermogen?

Primair staat vaak de inkomensdoelstelling. Secundaire doelstellingen, merk ik, zijn echter vaak veel belangrijker. Wat is het doel van het vermogen wanneer de DGA het niet meer op krijgt? Estate planning en overdracht naar de volgende generatie is dan een logische wens. Daarnaast zijn er dan wellicht nog ‘dromen’ als een tweede woning, een boot, oldtimers of kunstaankopen waarbinnen het strategisch plan op een bewuste en verstandige manier invulling aan kan worden gegeven. Tijdens het formuleren van deze vermogensdoelstellingen is het interessant om te zien dat bij veel ondernemers dan de behoefte ontstaat om het vermogen actiever in te zetten dan alleen maar beursgenoteerd te beleggen. Dit uit zich in de aankoop van onroerend goed, vaak in de woonomgeving, en participeren in ondernemingen (‘informal investing’). Een trend van de laatste jaren is dat dan ook wordt nagedacht over maatschappelijk bewust investeren (‘impact investing’) in plaats van wat schenkingen aan goede doelen (‘charity management’).

 

Geld maakt niet gelukkig, luidt het spreekwoord, maar daar voeg ik in dit verband graag aan toe dat het mogelijkheden geeft die niet iedereen heeft. Aan de adviseur om zijn cliënt hiermee op weg te helpen.

 

PE-Pitstop

Wilt u uw cliënten ook adviseren over het strategisch vermogensplan? Kom dan naar de PE-Pitstop van drs. Jeroen Knol op 2 juli in Baarn. Hij loodst u stap voor stap door het proces van het opstellen van een strategisch vermogensplan. Tijdens de cursus ontvangt u als handige praktijktool ook een uitgewerkt strategisch vermogensplan.

 

> Meer informatie en aanmeldformulier

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.