De vennootschapsbelasting gaat op de schop

woensdag 7 oktober 2015 Simon Strik 885x gelezen

Rust, dat kenmerkte de vennootschapsbelasting de afgelopen jaren. Natuurlijk, altijd interessante jurisprudentie maar, in ieder geval sinds 2013, geen majeure wetswijzigingen voor het bedrijfsleven. Maar dat is stilte voor de storm. Ik wil hier niet speculeren over de uiteindelijke uitkomst. Maar op 5 oktober jl. zijn de definitieve rapporten van de OESO in het kader van het BEPS-project gepubliceerd. De politiek is nu aan zet. En wat gaat de EU doen? We weten dat die nauw aanschurkt tegen de aanbevelingen van de OESO.

Misschien is het bij het te verwachten geweld goed om een paar hoofdlijnen in de vennootschapsbelasting scherp voor ogen te hebben. Ik doe dat aan de hand van het volgende tekeningetje:

 

 

Naar mijn mening geeft deze tekening heel goed de belangrijkste scharnierpunten van de vennootschapsbelasting weer, waar het gaat om concernfinanciering. M en D1 zijn in Nederland gevestigd en D2 in het buitenland. Het zal weldra duidelijk worden waarom D2 in het buitenland is gevestigd. Opmerkelijk is nu dat bij de grote reform in 1997 alle drie scharnierpunten zijn gewijzigd, ook voor D2 als die in Nederland zou zijn gevestigd. Voor M draait het om de toepassing van de deelnemingsvrijstelling. Welnu die werd aangescherpt als de concernfinancieringsfunctie door D2 in het buitenland werd verricht. Er kwam voorts een specifieke faciliteit als de financieringsfunctie in Nederland zou worden ingevuld, hier door M (art. 15b). D1 werd aangepakt (zoet en zuur!) door nieuwe renteaftrekbeperkende regelingen te introduceren (art. 10a, art. 15, lid 4). Nu we weten dat art. 15b Europeesrechtelijk is gesneuveld. Dat is ook de reden dat bij de volgende grote reform in 2007 geen nieuwe faciliteit is geïntroduceerd. Wel werd de deelnemingsvrijstelling bij M aangepakt. Er kwam een duaal systeem: geen vrijstelling maar verrekening voor niet kwalificerende beleggingsdeelnemingen. Opmerkelijk is dat Financiën iets vergelijkbaars ook al wilde invoeren in de jaren negentig. VNO-NCW: dit is de bijl aan het worden van de vennootschapsbelasting! Tijden veranderen. Voorts in 2007 weer wijzigingen in de renteaftrek.

 

Bij alle wijzigingen die op ons af komen, is het goed om te bezien op welke wijze deze drie functies mogelijk worden geraakt. Ik schat in:

  • Geen invulling van de concernfinancieringsfunctie in Europa. Dat is zonder meer slecht voor de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven
  • Art. 13a (de Nederlandse CFC-regeling) zou wel eens kunnen sneuvelen, zie voorstellen BEPS action 3 (voorstellen inzake een CFC-regeling)
  • Voor Nederland een geheel andere regeling om op effectieve wijze excessieve renteaftrek te beperken (er wordt aanbevolen te werken met een vaste ratio om de netto renteaftrek te beperken, zie BEPS action 4)

 

We zien de tijdsgeest veranderen. Erg ethisch gemotiveerd? In ieder geval ook opportunistisch. De schatkisten hebben gezonde trek, zeker na de banken- en eurocrises. Dan valt het oog al snel op personen waar wat te halen valt.

 

Op 4 november 2015 analyseert mr. drs. Simon Strik in een masterclass van vijf uur met u de actuele ontwikkelingen in de concernfinanciering, en gaat daarbij uitgebreid in op de BEPS-voorstellen van de OESO. > Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.