Familierechtelijke contracten zijn geen sinecure

maandag 19 oktober 2015 Louis Zonnenberg 369x gelezen

Familierechtelijke contracten staan tegenwoordig midden in de belangstelling. Dat zijn bijzondere contracten, waar andere regels voor gelden dan voor commerciƫle contracten. Een mooi voorbeeld is de uitspraak van de Hoge Raad van 21 februari 2014 (ECLI:NL:HR:2014:416).

Contracten kunnen niet meer opgesteld worden op de manier waarop dat in de twintigste eeuw gebeurde. Toen wisten toekomstige (echt)paren in het geheel niet wat zij gingen tekenen. De advocaat of notaris verwees hen naar de plaats waar de handtekening moest worden gezet. Het gevolg daarvan was dat (toekomstige) echtelieden en samenwonenden geen benul hadden van wat ze afspraken. Die tijd is voorbij, hoewel in incidentele gevallen nog steeds zo wordt gehandeld. Huwelijkse voorwaarden en samenlevingsovereenkomst worden tegenwoordig opgesteld door middel van mediationtechnieken. Het doel is dat samenwoners en trouwlustigen van de 21e eeuw precies weten waarvoor ze tekenen. Ze hebben samen nagedacht over het te sluiten contract, waarvan de bewoordingen voor hen helder zijn.

 

Bij de afwikkeling van huwelijken en samenlevingen hebben we echter te maken met de contracten uit de vorige eeuw. Die leveren grote juridische problemen op. Denk alleen al aan het periodiek verrekenbeding, dat gedurende de vorige eeuw in 70% van de huwelijkse voorwaarden werd opgenomen. Dat verrekenbeding is de grootste dwaling geweest van het notariaat in de afgelopen eeuwen. Gehuwden zitten daaraan vast. Natuurlijk kunnen ze hun huwelijkscontract wijzigen. Daarvoor wordt aandacht gevraagd. Maar wanneer ze gaan scheiden, moet er voldoende kennis zijn om deze onmogelijke huwelijkse voorwaarden af te wikkelen en het scheidingsproces tot een goed einde te brengen. Anders worden grote fouten gemaakt bij de afwikkeling van deze onmogelijke huwelijkse voorwaarden.

 

Is de scheiding inmiddels een feit, dan moet goed worden opgeschreven welke afspraken toekomstige exen met elkaar gaan maken. Een uitvoerige considerans is onontbeerlijk. Vervolgens moet er een echtscheidingsconvenant komen, dat waterdicht is en precies de afspraken bevat die beoogd zijn. Het contract mag geen negatieve gevolgen hebben in het maatschappelijk verkeer. Er mogen geen fouten in staan, waar een belastinginspecteur handig gebruik van maakt om deze of gene heffing op te leggen. Bovendien moeten de contracten voor een ieder glashelder zijn. De scheidende leek moet precies weten wat er staat en welke impact de te maken afspraken hebben.

 

Louis Zonnenberg leert u alles over het opstellen van familierechtelijke contracten tijdens

de stoomcursus Personen- en Familierecht, Relatievermogensrecht en Erfrecht, die op 13 en 26 november 2015 plaatsvindt. > Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.