A-G: laag tarief overdrachtsbelasting voordat woning af is

dinsdag 20 augustus 2019 Remco Latour 643x gelezen

Advocaat-generaal Ettema bepleit in haar advies aan de Hoge Raad om bij de verkrijging van een pand in verbouwing dit pand aan te merken als een ‘geenaardig’ bouwwerk. In dat geval is het lage tarief in de overdrachtsbelasting van toepassing als de koper al een omgevingsvergunning voor woningbouw heeft.

In de desbetreffende zaak had een echtpaar de eigendom verkregen van een appartementsrecht in een zogeheten kluskavel. Deze kavel was een voormalig bedrijfs- en kantoorpand waaraan de gemeente al werkzaamheden had verricht voor een omvorming tot woon-werkbestemming. Na de verkrijging moest het echtpaar deze omvorming voltooien aan de hand van geldende bouwvoorschriften. De vrouw en de man hadden al een omgevingsvergunning voor woningbouw. Zij stelden dat zij in deze situatie het verlaagde tarief van de overdrachtsbelasting gold. De fiscus meent dat het normale tarief van toepassing is. De Advocaat-generaal (A-G) adviseert de Hoge Raad om vast te houden aan de vuistregels die in eerdere arresten zijn bedacht. Zie ‘Positieve ontwikkelingen in verlaagd tarief overdrachtsbelasting’ voor meer informatie over deze vuistregels. Volgens deze vuistregels moet men een verkregen onroerende zaak zoals een kluskavel in beginsel beoordelen aan de hand van  de oorspronkelijke bestemming. Pas wanneer de kluskavel zodanig is verbouwd dat de kavel naar zijn aard is bestemd tot woning, is het lage tarief van toepassing.

 

Losse uitleg vuistregel

De vraag is echter hoe strikt men deze vuistregel moet toepassen. Een strikte uitleg brengt mee dat de kluskavel op het moment van verkrijging nog geen woning is, omdat de kavel nog niet voor minstens 90% alle kenmerken van een woning heeft. Maar de A-G bepleit een losse uitleg. Volgens deze losse uitleg kan een pand zodanig verbouwd zijn op het moment van verkrijging, dat het een ‘geenaardig’ bouwwerk is geworden. Het is dan gezien zijn aard niet bestemd als kantoor, maar evenmin als woning. In deze situatie zijn de publiekrechtelijke (gebruiks)eisen en of (gebruiks)beperkingen beslissend. In deze zaak concludeert de A-G dat de kluskavel een geenaardig bouwwerk is. Omdat het echtpaar een omgevingsvergunning voor woningbouw heeft, kwalificeert de kavel als woning en is het lage tarief van de overdrachtsbelasting van toepassing.

 

Wet: art. 14, tweede lid WBRV 1970

 

Bronnen: Parket bij Hoge Raad 26 juli 2019 (gepubliceerd 16 augustus 2019), ECLI:NL:PHR:2019:789,

Parket bij Hoge Raad 26 juli 2019 (gepubliceerd 16 augustus 2019), ECLI:NL:PHR:2019:790, Parket bij Hoge Raad 26 juli 2019 (gepubliceerd 16 augustus 2019), ECLI:NL:PHR:2019:791

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.