A-G: Naheffing kan alleen bij materiële belastingschuld

maandag 28 oktober 2019 Remco Latour 536x gelezen

Mag de Belastingdienst navorderen als in strijd met zijn beleid een teruggaaf omzetbelasting is verleend, terwijl geen sprake is van een materiële belastingschuld? Deze vraag is voorgelegd aan de Hoge Raad. Advocaat-generaal IJzerman concludeert dat zonder materiële verschuldigdheid geen naheffing mogelijk is.

De Belastingdienst hanteert als beleid dat nieuwe rechtspraak in beginsel geen aanleiding is om ambtshalve terug te komen op het verleden. Toch kan het in de praktijk gebeuren dat de inspecteur in strijd met dit beleid een teruggaaf verleent. Dit was bijvoorbeeld het geval toen een dirigent naar aanleiding van rechtspraak suppletieaangiften omzetbelasting indiende. De inspecteur verleende de dirigent teruggaven omzetbelasting, hoewel dit in strijd was met het beleid van de Belastingdienst. De staatssecretaris van Financiën meent dat de strijdigheid met het beleid voldoende is om te kunnen naheffen. De Advocaat-generaal (A-G) legt het begrip onterechte teruggaaf enger uit. Men moet aansluiten bij de materiële belastingschuld die nog niet is geformaliseerd. Zonder deze materiële belastingschuld is naheffen niet mogelijk. De A-G prefereert het belang van een juiste formele vaststelling van de materiële belastingschuld boven de wens tot een vlotte afhandeling van verzoeken om ambtshalve teruggaaf. Hij adviseert de Hoge Raad daarom het cassatieberoep van de staatssecretaris van Financiën ongegrond te verklaren.

 

Wet: art. 20, eerste lid AWR en art. 20, tweede lid Wet OB 1968

Meer informatie: Parket bij de Hoge Raad 25 september 2019 (gepubliceerd 25 oktober 2019), ECLI:NL:PHR:2019:948

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.