Aan uitgeleende voetballers betaald tekengeld in NL belast

dinsdag 2 april 2019 Michel Halters 650x gelezen

Vormen door een Belgische betaaldvoetbalorganisatie periodiek betaald tekengeld aan Belgische voetballers een vergoeding voor toekomstig in Nederland te verrichten sportprestaties? Dan komt de belastingheffing over die vergoeding aan Nederland toe.

Een in België gevestigde betaaldvoetbalorganisatie (BVO) had drie spelers onder contract. Deze spelers kregen naast een maandelijks salaris, ook recht op tekengeld. Dit tekengeld betaalde de BVO bij de meeste spelers in driemaandelijkse termijnen uit. Een speler ontving ook een groot bedrag aan tekengeld in één keer.

 

Nederlandse velden

In geschil bij Rechtbank Gelderland is of het door de Belgische BVO aan Nederlandse BVO’s uitgeleende voetbalspelers uitbetaalde tekengeld in Nederland belast is. Volgens de rechtbank zijn de periodieke uitbetaalde bedragen een vergoeding voor toekomstig te verrichten sportprestaties. Daarvoor verwijst de rechtbank naar het feit dat de BVO het tekengeld gedurende de looptijd per kwartaal betaalt aan de speler. Daarbij komt dat de bedragen bij twee van de drie spelers waren aangepast toen deze spelers aan een Nederlandse BVO werden uitgeleend, omdat de sportprestaties van de spelers voor de Belgische BVO minder waardevol werden. Bij beëindiging van de spelersovereenkomst met de Belgische BVO is het niet waarschijnlijk volgens de rechtbank dat de spelers nog recht zouden hebben op het tekengeld. Dit alles leidt de rechtbank tot de conclusie dat de periodiek uitbetaalde tekengelden aan de spelers een beloning zijn voor de in Nederland verrichte sportprestaties. Het in één keer uitbetaalde tekengeld was niet in Nederland belast. De BVO stelde nog dat de tekengelden als aanspraak in aanmerking konden komen, maar de rechtbank verwerpt deze zienswijze. De tekengelden dragen het karakter van een beloning voor het verrichten van werkzaamheden in dienstbetrekking en stoppen wanneer de overeenkomst wordt opgezegd. Deze beloning kan daarom geen voorziening zijn. De rechtbank oordeelt verder dat de Belgische BVO de 30%-regeling voor ingekomen werknemers op de tekengelden niet kan toepassen, omdat sprake is van loonbestanddelen waarbij loonheffing eindheffing is. 

 

Wet: Art. 10 lid 1 en lid 2 Wet LB 1964

 

Belastingverdrag met België: art.15 en 17

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 27 maart 2019 (gepubliceerd 29 maart 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:1339

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.