Aandeelhouder moet juistheid herstel eigen aangifte bewijzen

dinsdag 27 augustus 2019 Remco Latour 420x gelezen

Normaal gesproken moet de inspecteur bewijzen dat zijn berekening van het voordeel uit aanmerkelijk belang juist is als hij daarbij afwijkt van de aangifte. Als de aanmerkelijkbelanghouder in eerste instantie zelf het voordeel op dat bedrag heeft opgegeven, moet hij aannemelijk maken dat het eerst opgegeven bedrag onjuist is.

In een zaak voor Rechtbank Noord-Holland was de Belastingdienst bij de berekening van het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang uitgegaan van de verkrijgingsprijs en overdrachtsprijs die de aandeelhouder had opgegeven in zijn aangifte inkomstenbelasting. Later stelde de man dat de verkrijgingsprijs van zijn aandelen veel hoger was. Ook zou hij uiteindelijk tot een schikking zijn gekomen, waardoor hij zijn aandelen om niet moest overdragen. De rechtbank stelt dat de fiscus het vermoeden mag ontlenen dat de gegevens die de aandeelhouder in zijn aangifte heeft opgegeven, juist zijn. Daarom legt de rechtbank de bewijslast bij de man. Maar de aandeelhouder overlegt geen akten, dividendnota’s of andere juridische bewijsstukken die zijn stelling onderbouwen. De overeenkomst die de man wel toont, wijst zelfs erop dat toch een overdrachtsprijs is overeengekomen. De rechtbank verklaart daarom het beroep van de man ongegrond.

 

Wet: art. 4.19, eerste lid Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 16 juli 2019 (gepubliceerd 26 augustus 2019), ECLI:NL:RBNHO:2019:7267

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.