Aankoopnota leidt tot gebruikelijkloonregeling

donderdag 7 december 2017 Jeffrey Beijnon 708x gelezen

Dat een aankoopnota tot de constatering kan leiden dat men insteller van een trust moet zijn en daarmee als indirect aanmerkelijkbelanghouder onder de gebruikelijkloonregeling valt bleek uit een zaak die voorlag aan Hof Amsterdam.

Twee in Nederland woonachtige mannen waren vanaf medio 2006 bestuurder van een in de UK gevestigde Angelsaksische Ltd., die op haar beurt beherend vennoot was in een CV in Nederland. De CV exploiteerde een onderneming in de woningrenovatie. Daarnaast waren zij gevolmachtigd door de CV. De aandelen in de Ltd. werden vanaf medio 2006 gehouden door een in het buitenland gevestigde Angelsaksische trust. Aan de Ltd. werd een naheffingsaanslag loonheffing opgelegd ter zake van een gebruikelijk loon voor beide mannen. Hiertegen ging de Ltd. in beroep en vervolgens hoger beroep.

Feitelijke leiding

In geschil was of de Ltd. terecht als inhoudingsplichtige was aangemerkt en in verband daarmee of de Ltd. in Nederland is gevestigd en de mannen aanmerkelijkbelanghouders zijn. De rechtbank en het hof waren van mening dat dat allemaal het geval was. Beide mannen hadden arbeid verricht door deze namens de Ltd. te verrichten voor de CV. De feitelijke leiding van de Ltd. werd uitgeoefend vanuit Nederland door beide in Nederland woonachtige mannen en daarmee werd de vestigingsplaats van de Ltd. vastgesteld in Nederland. De zogenoemde euro-bv-structuur was door beide heren aangekocht via een juridisch adviesbureau ter uitoefening van hun onderneming en op basis daarvan was aannemelijk dat zij ook de instellers van de trust waren. Daarmee was vastgesteld dat zij indirect aanmerkelijkbelanghouders waren. De Ltd. was daarmee inhoudingsplichtig voor de loonheffing in Nederland en de naheffingsaanslag werd verminderd met een bedrag corresponderend met het door arbeidsongeschiktheid verminderde arbeidsvermogen.

Wet: artikel 12a LB

Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam, 14-11-2017 (gepubliceerd 6 december 2017), ECLI:NL:GHAMS:2017:5032

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.