Aanslagvernietiging dankzij 'andere-afloop-criterium'

dinsdag 8 augustus 2017 Remco Latour 543x gelezen

Als de inspecteur tijdens de voornemensfase de belanghebbende niet alle gegevens verstrekt die de grondslag vormden voor een op te leggen aanslag en boete, vormt dit een schending van het verdedigingsbeginsel. Zou de bezwaarprocedure zonder deze schending kunnen leiden tot een gunstiger resultaat voor de belanghebbende? Dan kan de rechter de aanslag en de boete vernietigen.

Dit alles speelde in een onlangs gepubliceerde zaak voor Rechtbank Noord-Holland. Een B.V. die handelde in consumentenelektronica kreeg vanwege haar vermeende betrokkenheid bij btw-fraude naheffingsaanslagen btw inclusief een vergrijpboete opgelegd. De inspecteur had de B.V. daarvóór al ingelicht over zijn voornemen om tot deze handelingen over te gaan.

 

Voornemensfase

De B.V. kreeg echter niet alle stukken verstrekt die de grondslag vormden voor de naheffingsaanslag en de boete.  De rechten van de verdediging waren daardoor geschonden, aldus de rechtbank. Hierdoor was de B.V. niet in staat geweest op detailniveau de voorgenomen boete en correcties te bestrijden. Bij zijn verdere inhoudelijke behandeling constateerde de rechter dat de voornemensfase mogelijk een andere afloop had gehad als de B.V. wel alle relevante gegevens had ontvangen. De rechtbank vernietigde op grond van dit zogeheten andere-afloop-criterium zowel de naheffingsaanslag als de boete

 

Wet: artikel 67f AWR

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 30 juni 2017 (gepubliceerd 7 augustus 2017), ECLI:NL:RBNHO:2017:6221

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.