Aantal sancties bij ZW-eigenrisicodragers toegenomen?

woensdag 3 april 2019 Michel Halters 241x gelezen

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft antwoord gegeven op vragen van de Tweede Kamerleden Stoffer en Wiersma over de gesignaleerde stijging van het aantal boetes bij ZW-eigenrisicodragers het afgelopen jaar.

De minister kan niet aangeven of er daadwerkelijk een stijging van het aantal sancties is geweest dat aan private uitvoerders is opgelegd. Er zijn hierover geen cijfers bekend, weliswaar houdt het UWV het aantal sancties bij, maar daarbij maakt het UWV geen onderscheid in sancties die zijn opgelegd aan publieke en privaat verzekerde werkgever.

 

Verduidelijking

Koolmees geeft aan dat de ZW-eigenrisicodrager op dezelfde manier verantwoordelijk is voor de re-integratie van een voormalig werknemer als voor werknemers die nog in dienstbetrekking zijn. Dit geldt zowel voor werkhervatting bij de huidige werkgever als voor werkhervatting bij een nieuwe werkgever. Een ZW-eigenrisicodrager moet een ex-werknemer op dezelfde manier begeleiden als een werknemer die nog in dienst is. Hier is een verschil met uitvoering door het UWV. Deze hoeft de re-integratie bij de huidige werkgever niet te onderzoeken en heeft hiertoe ook geen mogelijkheden. Het onderzoeken van re-integratie bij de huidige werkgever is een rol van die huidige werkgever. Het UWV hoeft bij een publiek verzekerde werkgever alleen maar te onderzoeken of die werkgever tijdens het bestaande dienstverband voldoende re-integratie-inspanning (zowel bij de huidige werkgever als bij een andere werkgever) heeft geleverd gedurende de tijd dat de werknemer in dienst was. Voor ZW-eigenrisicodragers moet het UWV ook toetsen of er na het einde van het dienstverband voldoende inspanningen zijn geleverd door de werkgever. Het UWV heeft de ‘werkwijzer poortwachter’ verduidelijkt vanwege ontvangen vragen en opmerkingen uit de praktijk.

 

De minister erkent dat voor ZW-eigenrisicodragers ten aanzien van re-integratie van voormalig werknemers inderdaad andere voorwaarden gelden dan bij uitvoering van de Ziektewet door het UWV. Hij vindt het echter belangrijk dat het voor werkgevers duidelijk is wat de spelregels van beide modaliteiten zijn en ziet geen aanleiding om de voorwaarden voor ZW-eigenrisicodragers aan te passen.

 

Antwoord van Minister Koolmees op vragen van het Tweede Kamerlid Stoffer d.d. 1 april 2019 en op vragen van het Tweede Kamerlid Wiersma d.d. 1 april 2019

 

Wet: art. 63a ZW

 

Overig: Werkwijzer poortwachter

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.