Aantal verdachte financiële transacties in Nederland hoger dan ooit

donderdag 25 juli 2019 Anne-Marie Noordenbos 388x gelezen

Het aantal verdachte financiële transacties in Nederland is hoger dan ooit. In 2018 waren het er bijna 58.000. Dit lijkt uit het jaaroverzicht van FIU-Nederland dat op 23 juli 2019 door de minister van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer is aangeboden.

In 2018 werden meerdere records gebroken. Aan de hand van analyse en onderzoek werden 57.950 transacties met een totale waarde van € 9.5 miljard verdacht verklaard. Dit bedrag is verreweg het hoogste bedrag sinds de oprichting van de FIU en haar voorganger in 1994 en substantieel hoger dan het recordbedrag dat in 2017 genoteerd werd.

 

In 2018 ontving de FIU-Nederland ruim 750.000 meldingen van ongebruikelijke transacties. Een aanzienlijk deel van die meldingen is het gevolg van een aanpassing in de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (Wwft), betreffende de verplichting tot het melden van transacties van of naar een (rechts)persoon die woonachtig of gevestigd is in een door de EC aangewezen hoog risico land. Echter, ook zonder deze specifieke meldingen kwam het totaal aantal meldingen boven dat van 2017, namelijk 394.743 transacties.

 

Meldplicht

De in de wet aangewezen instellingen, zoals banken, handelaren, casino’s, makelaars, vrije beroepsbeoefenaren en trustkantoren, dienen transacties bij de FIU-Nederland te melden waarbij het vermoeden bestaat dat deze een verband hebben met witwassen of de financiering van terrorisme. De FIU-Nederland analyseert en onderzoekt deze meldingen en verklaart deze verdacht als daar een aanleiding toe is. Er zijn in 2018 in totaal 8514 dossiers met verdachte transacties overgedragen aan de opsporings-, inlichtingen-, en veiligheidsdiensten. Deze dossiers werden verdacht verklaard op vermoedens van witwassen, terrorisme financiering of ernstige vormen van criminaliteit. Een groot deel van de gemelde transacties is grensoverschrijdend van aard.

 

Meer weten?

In welke gevallen kan de belastingadviseur aansprakelijk gesteld worden? U hoort het van mr. Arthur Kan op dinsdag 19 november 2019 tijdens de PE-Pitstop Wwft voor belastingadviseurs. > INFORMATIE EN AANMELDEN

Meer informatie: Jaaroverzicht FIU, 24 juli 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.