Ab-claim om zeep helpen met formeel foefje niet ethisch

dinsdag 16 februari 2016 Giniraynha Poulina 1 reactie 4922x gelezen

Of een adviseur een te hoge rekening-courantschuld van de dga aan zijn bv fiscaal (onbelast) kan ‘wegstrepen’ door zich simpelweg te beroepen op de navorderingstermijn is vooral een ethische kwestie, aldus prof. Edwin Heithuis in Tax Talks.

Prof.dr.mr. Heithuis in TaxTalks

Prof.dr.mr. Heithuis in TaxTalks

In de praktijk neemt de inspecteur vaak het standpunt in dat een hoog oplopende rekening-courantschuld van de dga aan zijn bv verkapt dividend is in een jaar. Gaat de adviseur zelf actief de stelling promoten dat de rekening-courantschuld niet in dat jaar maar zes jaar geleden al niet kon worden afgelost? Dan kan de schuld toch nog binnen de navorderingstermijn vallen als de inspecteur een ander standpunt inneemt. Daarnaast moet de adviseur zich ook afvragen wat hij met de toenames in de tussenliggende periode gaat doen, die wel binnen de navorderingstermijn van vijf jaar gaan vallen. Is dat ook verkapt dividend, dan kunnen navorderingsaanslagen inclusief boetes en rentes volgen. En natuurlijk de formele vraag: heeft de adviseur wel de vereiste aangifte gedaan als hij in de tussenliggende vijf jaren niks heeft gedaan en een rekening-courantschuld van een bepaald niveau in de aangifte verwerkt en later toch meent dat het niet klopt? Dit roept ook de vraag op of de adviseur niet medeplichtig is aan de facto het om zeep helpen van de ab-claim, en zelf ook een boete zou kunnen krijgen.

 

Ethiek

Heithuis raadt deze actie af niet alleen vanwege alle risico’s die eraan kleven, maar vooral vanwege het ethische aspect. De ab-claim om zeep helpen met een formeel foefje is niet ethisch. Adviseurs verbonden aan de NOB en RB hebben immers de belofte gemaakt hun functie eervol en met waardigheid te vervullen.

 

Wet: artikel 67o AWR

Meer informatie: TaxTalks, 2 februari 2016

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

Ing. G. Wiersma 18/02/2016 10:01

Duidelijk niet mee eens, pleitbaar is oorbaar lijkt me.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.