Achterstand invordering belastingschulden loopt op

vrijdag 22 februari 2019 NTFR 374x gelezen

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris van Financiën de Kamer geïnformeerd over de uitstaande belastingschuld, het onderzoek naar verbetering van de sturing van de Belastingdienst door de Auditdienst Rijk (ADR) en het Carbontax-model.

Het is op deze korte termijn niet gelukt een volledige en gevalideerde analyse te geven van de uitstaande vorderingen van de Belastingdienst in absolute bedragen, per halfjaar en uitgesplitst naar de verschillende doelgroepen. Wel geeft de staatssecretaris een overzicht van de achterstanden in de invordering van de jaren 2016 tot en met juni 2018, gebaseerd op de productietabellen uit de halfjaarsrapportages. De staatssecretaris herhaalt dat hij voorlopig geen dalende trend ziet in de achterstand aan invordering.

 

Onderzoeken ADR

Van de drie toegezegde onderzoeken van de ADR naar de mate waarin de organisatie en sturing van de Belastingdienst zich ontwikkelt zijn er twee in uitvoering. Het onderzoek in relatie tot de betreffende aanbevelingen van de Commissie onderzoek Belastingdienst is in een afrondende fase. Het onderzoek op welke wijze de huidige cultuur van het ministerie van Financiën kan worden versterkt zal dit voorjaar gereed zijn. Ten derde start eind 2019 een evaluatie door de ADR van de werking van het sturingsmodel gericht op de aansturing van de Belastingdienst.
Elk van de bovenstaande drie afzonderlijke rapporten worden na vaststelling aan de Kamer gestuurd toekomen conform de richtlijn ‘openbaarmaking van rapporten ADR’ en op de website van het ministerie gepubliceerd.

 

Carbontax-model

Het model Carbontax is gebruikt om de verkopen van elektrische auto’s te voorspellen en de gevolgen daarvan voor de belastingopbrengst en de CO2–uitstoot. Het Carbontax-model is eigendom van het onderzoeksbureau RevNext. De staatssecretaris begrijpt de zorgen omtrent de transparantie van de berekeningen die volgen uit het Carbontax-model. Het kabinet zal daarom RevNext vragen op welke wijze zij de Kamer meer inzicht kan verschaffen in de werking van het Carbontax-model.

Meer informatie: Kamerbrief uitstaande belastingschuld, onderzoek ADR en het carbontaxmodel, 20 februari 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.