Afkoopsom salaris is duidelijk loonbestanddeel

donderdag 8 juni 2017 Remco Latour 621x gelezen

Bij moeizame ontslagprocedures wil de ontslagen werknemer nog wel eens een bedrag ontvangen waarmee de werkgever zijn resterende verplichtingen afkoopt. Zeker als het om een hoog bedrag gaat, moet de werkgever zich realiseren dat (in ieder geval een deel van) de afkoopsom belast loon vormt. Houdt de werkgever niets in, dan riskeert hij een naheffingsaanslag en boete.

Een B.V. die in paarden handelde was in beroep gegaan tegen diverse naheffingsaanslagen inclusief boeten. Omdat de loonadministratie van de B.V. ernstige gebreken vertoonde had zij niet voldaan aan haar administratieplicht, zodat zij de bewijslast droeg. Een van de gebreken was dat de paardenhandelaar niets had ingehouden op een afkoopsom van € 100.000 die was uitbetaald aan een ontslagen werknemer. Rechtbank Arnhem vond dat de werkgever had moeten weten dat inhouding had moeten plaatsvinden. De B.V. stelde wel dat zij het voornemen had om de loonheffing te verhalen op de voormalige werknemer, maar kon dit niet aannemelijk maken. Vervolgens stelde de B.V. dat de boeten onterecht waren opgelegd, omdat zij voor het voeren van de loonadministratie en de fiscale begeleiding met betrekking tot de afkoopsom gebruik had gemaakt van de diensten van een belastingadviseur. Maar deze stelling mocht niet baten, omdat de paardenhandelaar niets had aangevoerd over de reikwijdte van de opdracht die deze adviseur had gekregen. De werkgever zei evenmin iets over de inhoud van de adviezen die de adviseur zou hebben gegeven. De rechter vond het aannemelijk dat de B.V. zelf verantwoordelijk was voor de gebreken in de administratie. Vanwege de lange duur van de beroepsprocedure was een vermindering van de boete wel aan de orde, maar in beginsel was hij terecht opgelegd.

 

Wet: artikelen 10, eerste lid en 26b Wet LB 1964

Meer informatie: Rechtbank Arnhem 24 maart 2009 (gepubliceerd 6 juni 2017), ECLI:NL:RBARN:2009:3628

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.