Aftrek van btw is beperkt houdbaar

donderdag 9 november 2017 Jeffrey Beijnon 1178x gelezen

Rechtbank Gelderland deed een uitspraak over de houdbaarheid van recht om in rekening gebrachte btw in aftrek te brengen en oordeelde dat dit recht niet kan worden ‘geparkeerd’.

Een man kocht in 2006 tien percelen grond van een B.V., waarbij hij naliet de in rekening gebrachte btw van € 79.832 in aftrek te brengen. Bedoeling was om daarop tien stacaravans te gaan bouwen en die afzonderlijk te verkopen, waarbij de ontwikkelingsactiviteiten door de B.V. zouden worden verricht. Vijf jaar later verkocht de man drie percelen terug aan de B.V. en droeg de hiervoor in rekening gebrachte btw van € 26.471 niet af. Hij beriep zich daartoe op het feit dat hij in 2006 niet van zijn recht op aftrek gebruik had gemaakt en daarom deze btw kon worden herzien vanwege de bestemmingswijziging van de drie percelen en dus de af te dragen btw daarmee verrekend mocht worden. De inspecteur legde daarop een naheffingsaanslag btw op van € 26.471 en de man ging daartegen in beroep.

Rechtbank Gelderland overweegt dat het uitgangspunt van de Wet OB 1968 is dat het recht op aftrek van voorbelasting volledig en onmiddellijk moet worden geëffectueerd op het moment van facturering, in dit geval dus in 2006. De herzieningsregeling is niet in het leven geroepen om ten onrechte niet in aftrek gebrachte btw op een later moment alsnog in aftrek te brengen. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond, zodat de naheffingsaanslag btw in stand bleef.

Wet: artikel 15 lid 4 Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Gelderland, 2 november 2017 (gepubliceerd: 3 november 2017), ECLI:NL:RBGEL:2017:5621

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.