Aftrek verlies ondanks landbouwvrijstelling

maandag 20 mei 2019 Remco Latour 459x gelezen

Een waardedaling van landbouwgrond is als gevolg van de landbouwvrijstelling mogelijk niet aftrekbaar. Als bij de aan- en verkoop van landbouwgrond kosten zijn gemaakt, kunnen deze kosten echter soms deels aftrekbaar zijn. Drs. Petrus Zijlstra legt dit uit in een nieuwe e-learning van Tax Talks.

Op grond van de landbouwvrijstelling zijn waardeveranderingen van landbouwgrond vrijgesteld van inkomsten- en vennootschapsbelasting. Tenminste, voor zover deze waardeverandering voortvloeit uit de ontwikkeling van de waarde van de grond bij gebruik voor het landbouwbedrijf. Waardeveranderingen van de grond als gevolg van de bedrijfsvoering vallen niet onder de landbouwvrijstelling. Zijlstra benadrukt dat de landbouwvrijstelling een netto vrijstelling is. De landbouwvrijstelling is dus van toepassing op de waardeverandering die is gerealiseerd op grond na aftrek van de daaraan toe te rekenen kosten. Maar Zijlstra wijst hierbij op een aantal belangrijke nuanceringen met betrekking tot de aan- en verkoopkosten:

  • Voor zover bij de verkoop van de grond het verkoopvoordeel niet onder de landbouwvrijstelling valt, zijn de aan- en verkoopkosten naar rato aftrekbaar.
  • Als de ondernemer de grond met winst verkoopt en op deze winst de landbouwvrijstelling van toepassing is, komen de aan- en verkoopkosten alleen ten laste van het vrijgestelde voordeel, niet van de belaste winst.
  • Verkoopt de ondernemer de grond tegen de oorspronkelijke aankoopprijs, maar heeft hij daarnaast aan- en verkoopkosten gemaakt? Dan lijdt hij een verlies dat uitsluitend bestaat uit die aan- en verkoopkosten. Dit verlies komt wel in mindering op de belaste winst.
  • Verkoopt de ondernemer de grond met verlies, dan is het verlies voor zover dat ontstaan is uit de aan- en verkoopkosten aftrekbaar van de belaste winst.

Vanwege deze nuanceringen dient de ondernemer volgens Zijlstra de aankoopkosten die hij maakt bij de aanschaf van de grond, apart te administreren. Zo blijven deze kosten als zodanig in beeld en kan de ondernemer eventueel bewijzen dat een deel van een verlies aftrekbaar is.

 

Wet: art. 3.12 Wet IB 2001 en art. 8, eerste lid Wet Vpb 1969


 

Meer weten?

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95!

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.