Akkoord richtlijn fiscale geschilbeslechting bij dubbele belasting

maandag 12 juni 2017 Jelle Berghuis 370x gelezen

De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over de Richtlijn fiscale geschilbeslechting ter voorkoming van dubbele belasting. Als de bilaterale overlegprocedures over dubbele belastinggeschillen na 3 jaar een soelaas bieden, wordt het vraagstuk voorgelegd aan een Arbitrage Comité waar onafhankelijke experts uitspraak doen over de kwestie.

Voor situaties waarin een belastingplichtige wordt geconfronteerd met dubbele of onterechte belastingheffing, zijn in de bilaterale belastingverdragen en het EU Arbitrageverdrag bepalingen opgenomen die landen de mogelijkheid bieden om een onderlinge overlegprocedure te voeren over een passende oplossing. Deze overlegprocedures kennen echter vaak geen resultaatsverplichting wat kan betekenen dat een belastingplichtige met dubbele of onterechte belastingheffing blijft zitten als de betrokken landen er niet uit komen.

 

Maximaal 3 jaar onzekerheid

Deze richtlijn biedt belastingplichtige de zekerheid dat, mochten de lidstaten er na 3 jaar niet uitkomen, het vraagstuk wordt voorgelegd aan een Arbitrage Comité waar onafhankelijke experts een uitspraak doen over de kwestie. Op deze manier heeft de belastingplichtige zekerheid op een uitkomst binnen een bepaalde periode. Onafhankelijkheid van het arbitragepanel en de transparantie van het systeem zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.

Meer informatie: Verslag Eurogroep en Ecofinraad, Ministerie van Financiën, 29 mei 2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.