Alleen aandeelhouder leent Bbz-lening door aan B.V.

woensdag 4 oktober 2017 Remco Latour 693x gelezen

Als een dga bij wijze van bijstandsverlening een lening krijgt verstrekt en het geleende bedrag moet doorlenen aan zijn B.V., is geen sprake van een lening die van onafhankelijke derden is verkregen. In beginsel heeft de dga in dit geval zijn B.V. een lening uit aandeelhoudersmotieven verstrekt. Een waardedaling van zijn vordering op zijn B.V. is daardoor niet aftrekbaar als negatief resultaat uit overige werkzaamheden.

Een man dreef samen met zijn vrouw via zijn B.V. een organisatieadviesbureau. De dga kreeg in 2012 op grond van de Wet werk en bijstand en het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004) een lening verstrekt. Deze Bbz-lening moest hij doorlenen aan zijn B.V. In 2014 werd de B.V. failliet verklaard. De man wilde een voorziening vormen voor zijn vordering op de B.V. vanwege het doorlenen van zijn aandeel in de Bbz-lening en voor zijn aandeel in de regresvordering.

 

Aandeelhoudersmotieven

De inspecteur stond het vormen van zo’n voorziening niet toe. Hij stelde dat de man het geld had doorgeleend vanuit aandeelhoudersmotieven. Een onafhankelijke derde zou gezien de omstandigheden nooit tegen een niet-winstdelende rente een lening willen verstrekken. Rechtbank Noord-Nederland was het eens met de Belastingdienst. De stelling van de dga dat hij van het bureau zelfstandigen fryslân (bzf) de Bbz-lening had verkregen, mocht niet baten. De bzf had niet gehandeld als een willekeurige derde, maar als een instelling die bijstand verleende. Dit was juist nodig omdat de bank de B.V. geen lening wilde verstrekken.

 

Wet: artikel 3:92 Wet IB 2001

Besluit: artikel 15 Bbz 2004

Meer informatie: Rechtbank Noord-Nederland 29 augustus 2017 (gepubliceerd 3 oktober 2017), ECLI:NL:RBNNE:2017:3317

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.