Alleen fiscale kennis is niet voldoende

dinsdag 9 april 2019 Anne-Marie Noordenbos 483x gelezen

Hoe bouw je als adviseur aan een duurzame relatie met familiebedrijven? Deze vraag stond centraal op het Nationaal Congres Familiebedrijven 5 april.

Dagvoorzitter drs. Niels Govers benadrukte dat de rol van adviseur veel breder is geworden. Was vroeger de adviseur vooral een fiscaal specialist, tegenwoordig moet je van veel meer markten thuis zijn. Samenwerking met adviseurs uit verschillende disciplines is belangrijk.

Mr. Mitra Tydeman en mr. Pjotr Anthoni van PwC gingen in hun verhaal in op certificering van aandelen versus flexibele aandelen. Certificering van aandelen is zeker niet overbodig door de intrede van flexibele aandelen. Luister goed naar de wensen van het bedrijf en weeg de voor- en nadelen van beide rechtsfiguren tegen elkaar af. De nadelen van certificering zijn onder meer de kosten, onbekendheid in het buitenland en het vergaderrecht van certificaathouders. Bij flexibele aandelen zijn er verschillende mogelijkheden, naast gewone aandelen is er ook de variant van de stemrechtloze en winstrechtloze aandelen. Een aandeel kan niet en stemrechtloos en winstrechtloos zijn. Een voordeel van stemrechtloze aandelen is dat er geen verwatering optreedt van het stemrecht. Op fiscaal gebied zijn er echter onduidelijkheden over flexibele aandelen.

UBO-register

Daarnaast bespraken ze het UBO-register dat de dag voor het congres als wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd. En dat was te merken aan de vele vragen die de bezoekers stelden. Doel van het UBO-register is om witwaspraktijken te voorkomen met op de achtergrond het tegengaan van belastingontwijking. In het wetsvoorstel staat dat bij Koninklijk Besluit wordt bepaald op welke datum de inwerkingtreding is, in het nieuwsbericht bij het wetsvoorstel staat de datum van januari 2020 vermeld. Pjotr Anthoni benadrukte dat wat hem betreft deze regelgeving lastig te rijmen is met de privacyregelgeving. Is de inbreuk op het recht van privacy werkelijk noodzakelijk? Zijn er geen andere wegen om het doel te bereiken? Bijvoorbeeld door middel van een besloten register. Maar het is een politieke keuze.

Bezits- en voortzettingstermijn

Prof. mr. Inge van Vijfeijken ging in op de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in het familiebedrijf en de samenhang tussen de faciliteiten in de Successiewet en de Wet IB.  Als eenmaal een vrijstelling is gegeven, dan is het niet zo makkelijk meer om deze weer in te trekken. Zoals bijvoorbeeld bij de jubelton, die ooit bedoeld was als tijdelijke maatregel. Ze noemde bij de vrijstelling twee aandachtspunten, de bezitstermijn en de voortzettingstermijn. In de praktijk levert dit nog wel eens problemen op.

Adriaan Westerveld benadrukte in zijn bijdrage het belang van passie. Passie voor het bedrijf, passie voor de familie. En bedenk dat je een relatie aangaat met de hele familie met verschillende belangen. Zorg voor een plan voor elke stakeholder binnen het bedrijf.

Netwerk adviseur familiebedrijf

Het Netwerk Adviseur Familiebedrijf is een multidisciplinair netwerk voor adviseurs van het familiebedrijf. Met een vakblad, een jaarlijks congres en halfjaarlijkse studiemiddagen helpen we de adviesbranche om kennis en vaardigheden te vergroten. > Meer informatie

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.