Alleen toegang privédeel via zakelijk deel? Niet splitsen!

vrijdag 27 september 2019 Remco Latour 754x gelezen

Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat een pand niet splitsbaar is als het privédeel alleen te bereiken is via een trap in het zakelijke deel. Als een niet-splitsbaar pand voor minstens 10% voor zowel zakelijke als privédoeleinden wordt gebruikt, is het in zijn geheel keuzevermogen.

In de desbetreffende zaak exploiteerde een echtpaar via een vof een brood- en banketbakkersbedrijf. De echtgenoten waren in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Ieder was voor de helft eigenaar van een winkelpand met magazijn en een afzonderlijke bovenwoning. Het zakelijke en het privédeel waren echter niet kadastraal gesplitst. De echtgenoten stelden het winkelgedeelte tegen vergoeding ter beschikking aan de vof. De bovenwoning verhuurden zij aan studenten. De echtgenoten willen het heel pand toerekenen aan hun privévermogen. De rechtbank moet onder meer beoordelen of dit is toegestaan of dat een splitsing van het pand in een zakelijk deel en een privédeel moet plaatsvinden.

 

Volledig keuzevermogen

De rechtbank constateert dat de verhuurde kamer alleen is te bereiken via een trap in het zakelijk gebruikte magazijn. Daarnaast zijn in het gehele pand maar één keuken en één sanitaire ruimte (met toilet en douche) aanwezig. Zowel het winkelpersoneel als de huurders van het woongedeelte moeten deze ruimten gebruiken. Daardoor is het pand niet splitsbaar. De fiscus wijst erop dat de huidige gebruikers van het ondernemingsgedeelte het gezamenlijke gebruik van delen van het pand voor lief nemen. Maar dat betekent volgens de rechtbank niet dat een andere gebruiker van het ondernemingsgedeelte dat ook zou doen. Omdat het pand niet splitsbaar is, vormt het in zijn geheel keuzevermogen. De echtgenoten mogen het pand geheel tot hun privévermogen rekenen. Doordat zij een deel van het pand ter beschikking stellen aan de vof, behalen zij resultaat uit overige werkzaamheden.

 

Wet: art. 3.91, eerste lid, onderdeel b Wet IB 2001

 

Bronnen: Rechtbank Den Haag 12 september 2019 (gepubliceerd 26 september 2019), ECLI:NL:RBDHA:2019:9736 en Rechtbank Den Haag 12 september 2019 (gepubliceerd 26 september 2019), ECLI:NL:RBDHA:2019:9739

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.