Arbeidsmarkt fiscalisten in beweging door tax technology

Lees alle uitkomsten in de special Werken in de fiscaliteit 2018/2019!

maandag 7 januari 2019 Anne-Marie Noordenbos 1507x gelezen

De behoefte aan real time reporting, vergroting van compliance en de noodzaak van efficiëntere werkstromen jagen de versnelde inzet van ICT in de fiscaliteit aan. Sdu voerde samen met Berenschot voor de zevende maal op rij het representatieve onafhankelijke online arbeidsmarktonderzoek Werken in de Fiscaliteit uit onder fiscalisten in de private en de publieke sector.

De resultaten geven een beeld van actuele ontwikkelingen in arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Daarnaast wordt inzichtelijk hoe fiscalisten zich op de arbeidsmarkt oriënteren. Sinds 2016 worden ook studenten fiscaal van wo en hbo bevraagd over hun kansen op de arbeidsmarkt en voorkeurswerkgever. Onder het begrip ‘tax technology’ vallen informatietechnologieën als big data-analyse, kunstmatige intelligentie, robotisering en blockchain. Deze tweede digitale (r)evolutie voltrekt zich nu merkbaar binnen de fiscaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat tax technology grote gevolgen gaat hebben voor onder meer de werkgelegenheid in de aangiftepraktijk en de aard van het advieswerk. Opnieuw is de Belastingdienst spelbepaler.

> Bekijk de special

Over het onderzoek
In dit online onderzoek leggen we in Nederland werkzame fiscalisten vragen voor over onder meer de issues die hen bezig houden, de primaire en secundaire beloning, opleiding en ontwikkeling en het nieuwe werken. Elk jaar kiezen we voor het onderzoek een thema. Dit jaar zal er aandacht worden besteed aan Tax Tech. Wat zullen de (grote) gevolgen zijn voor de fiscalist bij verschillende ontwikkelingen op het gebied van informatie technologie zoals: big data-analyse, robotisering van processen, artificial learning & machine learning en blockchain. Daarnaast gaan er in de fiscaliteit banen verdwijnen, bepaalde werkzaamheden binnen functies verdwijnen en geheel nieuwe functies zullen ontstaan. In de special komen deze nieuwe functies ook aan de orde.

 

Magazine

De uitkomsten van het onderzoek worden gepubliceerd in het magazine ‘Werken in de fiscaliteit’ dat verspreid wordt onder meer dan 12.000 fiscalisten. Net als voorgaande jaren wordt ook aan studenten van fiscale studies gevraagd om hun mening te geven over hun verwachtingen ten aanzien van hun toekomst.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.