Argument voor afschaffing dividendbelasting weerlegd door A-G

maandag 8 oktober 2018 Anne-Marie Noordenbos 809x gelezen

Volgens een nog niet gepubliceerd advies van de A-G van de Hoge Raad maken de rechtszaken die buitenlandse beleggingsfondsen hebben aangespannen om de heffing van de dividendbelasting terug te vorderen, geen kans. Trouw heeft stukken in handen waaruit dit blijkt.

In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel voor afschaffing verwijst staatssecretaris Menno Snel naar de buitenlandse beleggingsfondsen die ruim 11.000 verzoeken hebben ingediend om ingehouden dividendbelasting terug te krijgen. Zij beroepen zich op Europees recht.

Deense zaak

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft in één van die rechtszaken advies gevraagd aan de Hoge Raad. Advocaat-generaal bij de Hoge Raad Peter Wattel concludeert nu in zijn nog niet gepubliceerde advies dat die claims weinig kans maken. Het klopt weliswaar dat buitenlandse fondsen anders behandeld worden, maar daar hebben zij ook voordeel van. Per saldo maakt die andere behandeling daarom nauwelijks verschil, stelt Wattel in zijn advies. Wattel baseert zich op een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een vergelijkbare Deense zaak in augustus. Daaruit concludeerden belastingadviseurs destijds dat ook de Nederlandse dividendbelasting juridisch niet houdbaar zou zijn. Premier Rutte noemde dat tijdens de recente debatten over de Miljoenennota nog een ‘bijkomend argument’ om de dividendbelasting af te schaffen.

 

Vrijdag 5 oktober liet Mark Rutte weten dat het kabinet de omstreden maatregel heroverweegt, nadat Unilever bekend had gemaakt zijn hoofdkantoor voorlopig niet volledig naar Nederland te zullen halen. 

Bron: Trouw/FD, 8 oktober 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.