Artiesten en sporters willen eenvoudiger belastingregels

maandag 4 maart 2019 Anne-Marie Noordenbos 291x gelezen

Nederlandse artiesten en sporters betalen voor buitenlandse optredens/wedstrijden soms dubbel belasting, terwijl buitenlandse artiesten hier juist niets betalen. Belangenorganisaties pleiten voor een aanpassing van de regels.

Dit meldde het NPO-radioprogramma Reporter Radio in de uitzending van 3 maart. Als je optreedt in het buitenland, of een wedstrijd loopt en je verdient daar geld mee, betaal je belasting in het land waar je de prestatie hebt geleverd, de zogenaamde bronheffing. Vervolgens kun je de belasting in Nederland verrekenen, maar wel met schriftelijk bewijs vanuit het buitenland. Een hoop administratieve rompslomp en lang niet altijd eenvoudig als het om bijvoorbeeld Korea gaat. En dan zijn er ook nog veel verschillende regels in het buitenland. Soms lukt het niet om de juiste papieren te krijgen of is het gewoon teveel gedoe voor weinig geld.

Volgens artiestenmanager Arjo Klingens is het de laatste jaren erger geworden. Bij een band gaat het vaak om minimaal vier personen waarbij voor iedereen apart de formulieren moeten worden ingevuld. En dat voor een gage van soms € 200 per persoon. Buitenlandse artiesten die hier optreden hoeven niet hier eerst belasting te betalen. Dat voelt als ongelijke behandeling voor Nederlandse artiesten. 

 

Aanpassing regels

Beroepsorganisaties pleiten dan ook voor een aanpassing van de regels. Ze willen naar een systeem van een keer belasting betalen. Het kabinet erkent wel de problemen volgens belastingadviseur Dick Molenaar. Maar Nederland kreeg geen internationale bijval voor de afschaffing van het systeem. Nederland heeft de medewerking van andere landen nodig. Maar aanpassing van de verdragen is wel mogelijk aldus Molenaar.

De complexe regels gelden al heel lang en zijn destijds ingevoerd als anti-ontwijkingsmaatregelen. Het woonland heeft niet goed zicht op de prestaties in het buitenland. Volgens Sjoerd Douma, hoogleraar internationaal belastingrecht aan de UvA is het een optie om Nederlandse artiesten en sporters vrij te stellen van belasting over buitenlandse prestaties.
 

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.