Bedrijfsopvolging: lang leve de variatie!

donderdag 13 december 2018 Remco Latour 1 reactie 1079x gelezen

In het onlineprogramma Tax Talks heeft mr. Wil Vennix RB beknopt de voor- en nadelen van de vier hoofdvarianten bij bedrijfsopvolging behandeld. Hij waarschuwt om bij deze varianten niet op de automatische piloot te kiezen.

Als het gaat om de bedrijfsopvolging waarbij het bedrijf wordt gedreven via een B.V., zijn er vier bekende hoofdvarianten:

  • Verkoop van de aandelen in de werkmaatschappij
  • Met toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) schenken van de aandelen aan een of meer kinderen die de onderneming voortzetten.
  • Door het aandelenkapitaal van de ouders om te zetten in cumulatief preferente aandelen (cumprefs), terwijl de bedrijfsopvolger gewone aandelen verkrijgt.
  • Via verlettering van de aandelen.

Vennix constateert dat in de praktijk men soms automatisch met een bepaalde variant kiest, terwijl het zo niet hoeft.

 

Verkoop aandelen in werkmaatschappij

Een nadeel van de verkoop van de aandelen in de werkmaatschappij is dat de bedrijfsopvolger geen bedrijfsopvolgingsfaciliteiten benut. Echter als de waarde van de onderneming vooral in het bedrijfspand zit, kunnen de ouders dit pand in een holding houden om later alsnog onder de BOF te schenken. Zij zullen dan een indirect aanmerkelijk belang in de werkmaatschappij moeten houden. Hierbij bestaat wel het risico vanwege mogelijke wetswijzigingen. Bovendien moet men rekening houden met de kwalificatie van de holding met het bedrijfspand als onroerendezaakrechtspersoon. Schenking van de aandelen in de holding leidt dan tot de heffing van overdrachtsbelasting.

 

Schenken met toepassing van de BOF

Het schenken met toepassing van de BOF klinkt als de ideale methode. Hiermee besparen de ouders en kinderen zich immers nogal wat aan inkomsten- en schenkbelasting. Maar soms lukt het ze gewoon niet om te voldoen aan de voorwaarden voor de faciliteiten. En een schenking herroepen is evenmin leuk. Een ander aandachtspunt is dat de ouders goed moeten weten wat ze kunnen en willen schenken.

 

Cumprefs en verlettering van aandelen

Doordat de kinderen gewone aandelen in de B.V. verkrijgen, komt de winstgroei bij hen te liggen. Maar Vennix stelt dat bij deze variant vaak een geschil ontstaat tussen de belanghebbenden en de Belastingdienst. De inspecteur stelt namelijk vaak de vergoeding over de cumprefs op een te hoog percentage. Vroeger was het 7% (na belasting), maar tegenwoordig bepleit de Belastingdienst soms een vergoeding van 15%! Wat beter werkt, is het schenken van een deel (bijvoorbeeld een derde) van de aandelen aan de kinderen met toepassing van de BOF en pas daarna de resterende aandelen om te zetten in cumprefs. Het risico van de cumprefs daalt dan, zodat een lagere vergoeding beter valt te verdedigen. Bij verlettering van de aandelen speelt een soortgelijke problematiek, maar verlettering is nog wat complexer.

 

Latentie blijft gelijk

Een ander aandachtspunt bij de schenking van aanmerkelijkbelangaandelen is dat het percentage voor de berekening van de belastinglatentie gelijk blijft, terwijl de aanmerkelijkbelangheffing wel gaat stijgen. Mr.dr. Chris Dijkstra merkt op dat bij een tariefstijging meestal de latentie ook stijgt. Het lijkt hier volgens hem een beetje erop alsof de staatssecretaris de verhoging eerst was vergeten en het niet meer wil herstellen. Een slechte keuze, maar het is wat het is, aldus Dijkstra.

 

Wet: art. 20, vijfde lid en zesde lid, onderdeel d en 35b SW 1956

 

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending

 

Meer weten?

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!

Meer informatie: Tax Talks 11 december 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

drs. F.D. van der Hoff 13/12/2018 13:29

Een welkome aanvulling is een gedeeltelijke verkoop met gedeeltelijke schenking. Daarnaast is het aanhouden van een aanmerkelijk belang door de vastgoed-bv in de werk-bv ook een oplossing in het kader van de BOR bij overlijden ouders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.