Belastingdienst geeft inzage toepassing doeleis art. 4 WBR

dinsdag 4 september 2018 Michel Halters 1254x gelezen

Bij vervreemding van aandelen in een onroerendezaakrechtspersooon is overdrachtsbelasting verschuldigd. Naast het bezit van die onroerende zaken moet de rechtspersoon als doel hebben het verkrijgen, vervreemden of exploiteren van onroerende zaken. Onlangs zijn op grond van een Wob-verzoek beleidsstukken gepubliceerd over die doeleis.

In de openbaar gemaakte stukken staat het beleid rondom de zogeheten doeleis van artikel 4 WBR centraal. Met name staat de situatie centraal waarbij een B.V. alleen de juridische eigendom van de onroerende zaken bezit en de economische eigendom (de econoom) en exploitatie bij een gelieerde B.V. zit. De kennisgroep overdrachtsbelasting van de Belastingdienst vindt dat een B.V. met alleen de juridische eigendom van de onroerende zaken voldoet aan de doel- en exploitatie-eis. Bij vervreemding van aandelen in zo'n B.V. is dus overdrachtsbelasting verschuldigd.

 

Wat is de invloed van het Datacenterarrest (ECLI:NL:HR:2014:2395) , de daarbij behorende conclusie van de Advocaat-Generaal (ECLI:NL:PHR:2014:410) en de uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden van 27 januari 2015 (ECLI:NL:GHARL:2015:902)? De kennisgroep van de Belastingdienst is van mening dat ook na bovengenoemde conclusie en rechtspraak de Belastingdienst artikel 4 WBR gewoon kan blijven toepassen.

 

Meer informatie: Beslissing op Wob-verzoek van 27 augustus 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.