Belastingdienst vindt afwijking landbouwnorm vaak onterecht

donderdag 3 oktober 2019 Remco Latour 401x gelezen

Agrarische ondernemers mogen van de Belastingdienst best afwijken van de Landelijke Landbouwnormen, maar dan moeten zij wel deze afwijking goed onderbouwen. De fiscus laat weten dat in de praktijk veel afwijkingen van de landbouwnormen in zijn ogen onvoldoende zijn gemotiveerd.

Jaarlijks publiceert de Belastingdienst de Landelijke Landbouwnormen voor het jaar waarover agrarische ondernemers hun aangiftes inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting indienen. De Landelijke Landbouwnormen zijn normbedragen voor de meest gangbare kostenposten en voor bepaalde bedrijfsmiddelen en voorraden voor agrarische bedrijven. Ondernemers moeten de normen gebruiken om de jaarwinst van het bedrijf te bepalen en aan te geven in de aangifte. Deze normen gelden alleen voor ondernemers en alleen voor agrarische activiteiten in Nederland.

 

Afwijken van de Landbouwnormen

In principe mogen ondernemers afwijken van de Landelijke Landbouwnormen. De aangifte inkomstenbelasting bevat hierover een specifieke vraag. Als de ondernemer bevestigt dat hij afwijkt van de landbouwnormen, heeft hij geen mogelijkheid dit verder toe te lichten. Wel kan hij naar aanleiding van deze melding aanvullende vragen krijgen van de Belastingdienst. De fiscus moet de afwijking van de Landbouwnormen accepteren als de ondernemer goed onderbouwt waarom de gemiddelde waardering niet klopt. Het zal daarbij gaan om uitzonderlijke situaties, zoals ziektes of plagen. De Belastingdienst constateert dat in de praktijk fiscaal dienstverleners vaak afwijken van de Landbouwnormen als het gaat om afschrijvingen van bedrijfsmiddelen en voorraadwaarderingen. De fiscus meent echter dat deze afwijking zelden terecht is.

 

Wet: art. 3.25, 3.30, tweede lid en 3.30a Wet IB 2001

Meer informatie: Forum fiscaal dienstverleners 2 oktober 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.