Belastinghervorming VS positief voor fiscaal imago Nederland?

maandag 6 augustus 2018 Marthe Bruens 396x gelezen

De belastinghervorming van de VS lijkt het effect te hebben dat Amerikaanse bedrijven Nederland minder gebruiken als doorstroomland voor buitenlandse investeringen.

De VS hebben de winstbelasting voor bedrijven verlaagd van 35% naar 21% in de hoop dat deze meer in eigen land gaan investeren. Voor multinationals is het daarnaast voordeliger gemaakt elders gestalde buitenlandse winsten terug te brengen naar eigen land. De cijfers van het eerste kwartaal 2018 laten zien dat Amerikaanse multinationals hun buitenlandse investeringen inderdaad fors hebben verlaagd.

 

Doorstroomland
De omvang van de directe buitenlandse investeringen in verhouding tot de grootte van de totale economie is volgens het Centraal Planbureau een goede indicatie van de aantrekkelijkheid van een land als doorstoomland. Nederland staat na Luxemburg wereldwijd op nummer twee. Van iedere euro die buitenlandse bedrijven in Nederland steken, verlaat 80 tot 85 cent ons land weer net zo snel.

 

De internationale belastingadviespraktijk vindt het echter nog te vroeg om conclusies te trekken. Het is niet ondenkbaar dat de belastinghervorming heeft geleid tot een fiscale chaos in de VS. De OESO schrijft de plotselinge omslag in de Amerikaanse buitenlandse investeringen vooral toe aan opgepotte buitenlandse winsten die in het verleden buiten de VS zouden zijn geherinvesteerd, maar deze keer zijn gerepatrieerd.

Meer informatie: FD

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.