Beleid Belastingdienst bij overgaan kunstvoorwerpen

dinsdag 23 juli 2019 Anne-Marie Noordenbos 534x gelezen

De toepassing van de betalingsregeling bij mede-eigendom is omgeven met zoveel vragen, dat geadviseerd wordt de huidige regelgeving alleen toe te passen in zeer overzichtelijke partnersituaties. Dit staat in een van de openbaar gemaakte documenten over het beleid van de Belastingdienst bij het overgaan van cultuur- en kunstobjecten.

De Successiewet biedt de mogelijkheid om erfbelasting te betalen met een kunstvoorwerp van nationaal cultuur- of kunsthistorisch belang. Het kunstvoorwerp moet onderdeel uitgemaakt hebben van de nalatenschap waarover de erfbelasting is geheven. De erfrechtelijke verkrijgers kunnen het voorwerp ter betaling aanbieden. 120% van de waarde van het voorwerp mag voor de betaling van de erfbelasting worden aangewend. Of een kunstvoorwerp cultuur- of kunsthistorisch voldoet voor toepassing van de betalingsregeling wordt beoordeeld door een adviescommissie. De betaling wordt vormgegeven doordat het kunstvoorwerp door de erfrechtelijk verkrijger(s) in eigendom wordt overgedragen aan de staat waarna kwijtschelding van erfbelasting plaatsvindt tot een bedrag  van 12O% van de waarde van het kunstvoorwerp. Is de waarde van het kunstvoorwerp (Inclusief de opslag van 20%)  hoger  dan de verschuldigde erfbelasting, dan vindt geen compensatie plaats voor de ‘overwaarde’, tenzij OCW een  dergelijke compensatie voor zijn rekening zou nemen.

 

De adviescommissie ontvangt per jaar niet meer dan 20 verzoeken om toepassing van de regeling.

Meer informatie: Besluit op Wob-verzoek om beleidsdocumenten Belastingdienst over overgaan cultuur- en kunstobjecten, 12 juli 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.