Beperk schade vervallen restschuldregeling

Tipje van de sluier 1 van 5 - Belastingmaatregelen 2018

vrijdag 5 januari 2018 Remco Latour 1501x gelezen

Een belangrijke maatregel die feitelijk per 1 januari 2018 is ingegaan, is het vervallen van de restschuldregeling. Belastingadviseurs zullen hun cliënten moeten helpen met het minimaliseren van de fiscale schade. Bijvoorbeeld door de eigen woning in te brengen in de onderneming.

De restschuldregeling is ingevoerd om de crisis op de woningmarkt te bestrijden. Dankzij deze regeling kan de belastingplichtige die zijn eigen woning heeft verkocht onder voorwaarden de rente over zijn restschuld nog vijftien jaar aftrekken in box 1. Maar dan moet de eigen woning wel verkocht zijn in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Heeft u nog cliënten die nu hun eigen woning nog onder water moeten verkopen, dan zult u hen moeten mededelen dat zij helaas te laat zijn voor de restschuldregeling.

 

Inbreng in onderneming

Wat u uw cliënt in zo’n geval eventueel kunt adviseren, is om de eigen woning onder te brengen in de onderneming. Aan de ene kant moet uw cliënt dan een (forfaitaire) onttrekking in aanmerking nemen vanwege het privégebruik. Deze verhoging van de fiscale winst bedraagt meer dan het eigenwoningforfait. De ondernemingswoning biedt echter veel meer mogelijkheden op het gebied van kostenaftrek. Bovendien behoort het verschil tussen de latere verkoopprijs en de boekwaarde van de woning tot de winst. Het is dus mogelijk dat uw cliënt zijn woning verkoopt met een verlies, dat hij kan aftrekken. Maar het inbrengen van de eigen woning in de onderneming is lang niet altijd mogelijk. Uw cliënt zal zijn woning op zijn minst voor 10% of meer moeten gebruiken voor zakelijke doeleinden. Bovendien kan men de keuze om een woning aan te merken als ondernemingsvermogen eigenlijk alleen maken bij aanvang van het gebruik en in bijzondere gevallen tot heretikettering over gaan.

 

Wet: artikel 3.120a Wet IB 2001

 

Belastingwijzigingen 2018

Dit was slechts een tipje van de sluier. Wilt u meer soortgelijke tips ontvangen? In de Special Belastingwijzigingen 2018 zijn alle belangrijke belastingwijzigingen praktijkgericht voor de ondernemer beschreven, zodat de nieuwe situatie optimaal kan worden benut. Deze special heeft een omvang van 37 pagina’s A4 en vormt een ideaal document om in het kader van relatiemarketing met uw cliënten te delen.

Meer informatie: Special Belastingwijzigingen 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.